Zbaterile lui Paler

Z

Calomnii mitologice este o carte savuroasă. Stilul inconfundabil al lui Octavian Paler te izbește asemenea vântului de toamnă care desprinde frunzele copacilor. Ești purtat spre un tărâm fictiv și mitologic, dar din când în când autorul se confesează cu o sinceritate debordantă. Unul dintre pasaje se referă la convingerile sale religioase. Îl voi reda mai jos fără nici un comentariu. Fiecare cititor va sesiza cu ușurință indecizia lui Paler și suferința pe care această atitudine o produce.

Nu știu dacă există sau nu Dumnezeu, dar mă îngrozește ideea că nu există. Nu pot concepe că lumea din jurul nostru, inclusiv cerul înstelat de deasupra noastră, pune doar probleme de mecanică, de fizică și de chimie. Am, fără să pot explica de ce, un tulbure sentiment al sacrului și atunci când se risipește întunericul nopții, în zori, și când pietrele par întunecate de lumină la amiază. Până și banalii oțetari de dincolo de zidul curții mele au un mister care mă emoționează.

Pe scurt, mă aflu într-o situație ciudată. Nu cred că lumea în care trăim mai e supravegheată de zei, care ne pot pedepsi sau mântui, dar niciun ateu sau liber-cugetător nu mă va convinge că nu există divin. Oricât de rea și de vulgară ar fi lumea din jur.

comentarii

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.