Wellcome, domnule Gordon!

W

Bine că ați ajuns, d-le Gordon!

Și bunicii mei vă așteptau… oarecum. Visul american a fost trăit și în România cel puțin la fel de intens ca în alte țări europene. Ați căzut însă într-un moment nepotrivit. Mă simt stânjenit să vă privesc în ochi, mai ales că deja v-ați exprimat îngrijorarea. Greu încercata democrație românească vă pune pe gânduri, împreună cu d-na Hillary Clinton și alți oficiali americani. Știu că vă simțiți păzitorii democrației pe mapamond, de aceea îmi este jenă că v-am pus pe drumuri. Farul american al națiunilor se pare că nu s-a stins, deși mai intră și el în pană și mai dă rateuri de traiectorie.

Dar, să revenim. Pe la noi, după cum cred că ați văzut, lucrurile nu stau așa de rău cum ne încondeiază gazetele occidentale. Cei trei mușchetari (Băsescu, Ponta și Antonescu) deja v-au liniștit fiecare în felul lui. Cum v-ați cultivat o încredere primejdioasă în oameni, tare mă tem că această liniștire de moment va fi luată de bună când vă întoarceți. Nădăjduiesc totuși să vă pună pe gânduri un pardox: ambele tabere luptă în numele… democrației. Este ca într-o încăierare de șatră (dacă ați văzut vreun iutub pe temă), unde se aruncă unii în alții cu proprii copii. Privind scena uiți de adulți și te îngijorezi pentru pruncii lor. Și mai sper ceva. Mai sper să fi observat patima din spatele zâmbetului antonescian. Dacă nu, poate grimasa pontaniană să vă fi dat un indiciu. În fine, sper să fi vărsat o lacrimă discretă pentru Curtea Constituțională căreia în ultimul timp… i se pregătește ceva.

Nu aș vrea să mă înțelegeți greșit. Vă scriu cu o atitudine recunoscătoare. Apreciez că ați trecut oceanul în numele democrației. Doar că mi-e teamă pentru rezoluție. Noi, cei de pe plaiuri mioritice, avem multă dibăcie să dăm alte impresii. Voi, cei de alte plaiuri, aveți o disponibilitate uimitoare de a ne crede. Ați trăit o altă istorie și ați avut de-a face cu alți oameni. Ca să fiu clar: nu am nici o așteptare de la această vizită. Corifeii noștri știu atât de bine să le ticluiască, dar în favoarea lor exclusiv. Dacă veți avea dureri de cap la întoarcere, vă pot asigura că și alții au avut simptome similare. Asta ca o vagă și neajutorată consolare.

Cu speranțe frânte,

un român.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.