Românul și lectura – problemă grea. Spre deosebire de alte zone ale Europei, în țara noastră cartea a pătruns greu, liturgic și pretențios. Apoi, relația cu ea a fost elitistă și sporadică. Până în zilele noastre a citi este destul de suspect, zăpăcitor, neproductiv. Căderea comunismului n-a schimbat prea mult lucrurile. Încă este apreciată acea inteligență nativă, necizelată, în raport cu cea trecută prin travaliul lecturii.
Acest trist – dar peren – adevăr, se poate observa și din video-ul ce vi-l ofer. Poeți și scriitori de notorietate sunt amestecați grosolan. Dar, mai revoltător e altceva: emfaza invervievaților că știu, citesc etc. Veșnica tendință a românilor de a salva aparențele, de a se scoate oarecum. Știu că interviul trunchiază într-o oarecare măsură realitatea. Știu că nu e reprezentativ și alege totuși oameni care n-au crescut într-un mediu propice. Dar mai știu că poate reprezenta un semnal de alarmă. Zâmbetul ce ni-l provoacă trebuie să fie amar și îngrijorat. Dacă vom continua în felul acesta, dacă imaginea va deveni stăpâna minților tinere, nu știu ce și cum. Totuși, să fim optimiști!
Voi l-ați citit pe „Mihai Creangă”?
V
Destul de trist!! Asta este mentalitatea in multe zone ale Romaniei, precum ca scoala si cititul este pierdere de timp! Pacat ca sunt toti tineri care au fost interogati, ar trebui sa investeasca mult mai mult in citit, dar din pacate se ocupa cu alte lucruri! Ma intreb ce copii crestem in viitor pentru societate…??!! Incerc totusi sa fiu optimist , desi sunt putine sanse ca mentalitatea romana sa se schimbe in bine pentru viitor! 🙂
Deși mă străduiesc să fiu optimist și eu sfârșesc adesea într-un pesimism îngrijorător. Sunt oripilat să văd indolența și atitudinile multor români. Am ajuns însă la concluzia că, fiecare, trebuie să ajutăm la rândul nostru. Trebuie să influențăm cât mai mult cu putință. Cel puțin în sfera noastră de influență lucrurile s-ar schimba… cât de cât.
Cred ca aici se afla raspunsul la intrebarea „de ce arata in acest fel societatea romana”. Un popor analfabet, incult si mai grav, ignorant, reprezinta „mana cereasca” pentru conducatorii corupti. De-a lungul istoriei, masele de oameni au putut fi manipulate datorita nivelului (individual) cultural. De fel sunt un optimist incurabil insa in acest domeniu…sunt tentat din pacate sa-mi exprim scepticismul cu privire la indreptarea lucrurilor. Doamne ai mila…
Niciodată nu am stat grozav la capitolul alfabetizare de masă, cultură generală și aprecierea erudiției. Tocmai din cauza asta înclin și eu adesea spre un scepticism îngrijorător. Nivelul unei societăți nu este dat de o elită restrânsă care știe mult și adânc, ci de felul cum întreg poporul are acces la informație. Dar pentru asta avem nevoie de educatori adevărați: acasă, la școală și în spațiul public.
Da, asa este! Cat pot eu incerc sa motivez tinerii sa citeasca, chiar si aici ne implicam in educarea copiilor si a tinerilor si ii incurajam sa studieze Biblia si apoi cat mai multa literatura crestina si istorie! Daca tot asa merge poporul roman, vom ajunge sa fim educati de salbati si oameni de trib din lumea transculturala, se pare ca ei sunt mai interesati ca noi! 🙂
Tind sa cred ca o parte din vina o au parintii tinerilor care nu i-au educat si nu i-au incurajat sa citeasca, conteaza intr-o anumita masura si atitudinea parintilor! La noi in casa era obligatoriu ca pe langa materie si biblie, sa citim cel putin o carte lunar, si eram verificati de parinti, asta ne-a ajutat mult, cu timpul am inceput sa indragim cititul! Dar ma gandesc ca poate alti parinti nu au primit educatie si atunci la randul lor nu au avut ce sfaturi sa de-a mai departe! Dar, totusi, traim intr-un secol foarte dezvoltat cand fiecare ar putea sa treaca peste ce au fost parintii si sa devina oameni de folos societatii! Este nevoie de vointa si ambitie!
Ar trebui frate Ghita, sa postati zilnic acest video si sa il vada cat mai multi, poate asa se vor mai destepta unii din ei 🙂
Multa binecuvantare si putere in slujire!!!
Din motive tehnice răspund cu o așa mare întârziere. Abia acum am ajuns la comentariul tău.
Mă bucur să știu că-i îndemni pe tineri să citească. E vital.
Mulțumesc de încurajări!
Bine spui Cristian Dragomir !!!!