„A venit momentul să abandonăm ideea unei Europe temătoare și egoiste”

A

Azi, în prag de iarnă, papa Francisc a susținut un discurs la Parlamentul European din Strasbourg. Cred că e un moment de însemnătate simbolică, mai ales dacă ne gândim că Europa este militant laică, iar mișcările ultimilor ani o confirmă cu prisosință. Preocupată mai degrabă de sensibilitățile financiare și etnice ale unor minorități, Europa se dovedește din ce în ce mai fragilă și mai timorată. Unele dintre legi sunt inoperante, altele aberant de inconsecvente. Gradul de scepticism este în creștere, iar discuția despre noi forme de colonialism se întețesc.

Ei bine, pe acest fond, una dintre cele mai importante voci ale creștinismului mondial se face auzită. Papa Francisc a reușit să puncteze adevăruri mărețe și să indice, oarecum, spre esențial. „Vedem cum chestiunile tehnice și economice domină dezbaterea politică în detrimentrul preocupării reale pentru oameni” – spunea el. De asemenea, „ideile mari care au inspirat odihioară Europa pare a-și fi pierdut puterea de atracție.” Uniunea Europeană este considerată „alienată, angajată în emiterea de legi considerate insensibile de către popoarele vizate, dacă nu de-a dreptul dăunătoare.”

Iată un diagnostic dur ce se pune pe această parte a lumii. Leagănul civilizației și purtătoarea unei istorii fascinante, Europa riscă să-și trăiască propria cădere. Drept remediu, papa Francisc spunea că „Europa trebuie să-și recapete urgent trăsăturile pentru a continua să crească, așa încât să poată fi ea însăși, de vreme ce nu a reușit să se elibereze de conflicte.” Iar după ce auzim toate astea, avem dreptul să ne mai întrebăm despre câtă evoluție (sau involuție!) a existat în ultimii ani.

Oricum, „a venit momentul să abandonăm ideea unei Europe temătoare și egoiste și să reînviem Europa creației artistice și științifice” – a concluzionat suveranul pontif. Oare mai are cineva urechi de auzit? Sau deja trăim într-o Europă mult prea autistă care nu se mai aude decât pe sine?! Bine măcar că cineva mai spune ce trebuie spus. Merită să ne entuziasmăm puțin și să sperăm că cineva, undeva, va fi pus pe gânduri.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.