Valoarea prieteniei

V

Multe să-ți fie legăturile cu oamenii, dar, ca sfetnici, unul dintr-o mie. Dacă vrei să-ți faci un prieten, pune-l mai întâi la încercare și nu te grăbi să i te destăinui; căci îți e prieten atât cât îi este lui bine, dar la vreme de-ncercare nu-ți va rămâne alături: prieten care-ți devine dușman și care dă pe față o ceartă spre rușinea ta.

(…)

Un prieten credincios e un sprijin puternic: cine l-a găsit, a găsit o comoară. Un prieten credincios e piatră nestemată: nimeni nu va ști să-i cumpănească prețul. Un prieten credincios e un balsam de viață: cei ce se tem de Domnul, aceia-l vor afla. Cel ce se teme de Domnul își veghează prietenia: cum e el, așa-i va fi și prietenul.

(…)

Pe prietenul vechi nu-l părăsi, fiindcă cel nou nu-i va fi asemenea. Vin nou, prieten nou… lasă-l să se învechească, și-l vei bea cu plăcere.

(…)

Cel ce dezvăluie taine nimicește încrederea și nu-și mai află un prieten pentru sufletul său.

Îndrăgește-ți prietenul și fii-i credincios, dar dacă-i dezvălui tainele, nu alerga după el; căci așa cum cineva nimicește un om omorându-l, și tu ai ucis prietenia aproapelui tău; dacă-ți deschizi mâna și pasărea zboară, așa ți-ai pierdut prietenul și nu-l vei mai prinde; nu mai umblă după el, că-i foarte departe: a fugit ca o căprioară scăpată din laț.

Dacă ai o rană, ea poate fi legată; dacă cineva te-a înjurat, poate veni o împăcare; dar pentru cel ce a dezvăluit o taină nu mai e nicio nădejde.

(Înțelepciunea lui Isus, fiul lui Sirah, în traducerea lui Bartolomeu Anania)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.