Valeriu Gafencu l-a salvat de la moarte pe Richard Wurmbrand?

V
O carte biografică destinată lui Valeriu Gafencu intitulată Calea spre cer (Agaton, Făgăraș, 2006), amintește un episod de care nu știam. Vi-l supun atenției cu speranața că alții, mai informați decât mine, mă pot lămuri asupra chestiunii. Mai avem și o altă mărturie despre acest episod? Nu sunt partizan și nu pun la îndoială putința lui Gafencu de a face un astfel de bine, doar că n-am mai găsit încă această mențiune.
Așadar,
În 1951, atât Valeriu, cât şi pastorul Wurmbrand se aflau în infirmeria penitenciarului Târgu Ocna, bolnavi de tuberculoză, aproape de moarte. Deşi pentru deţinuţi medicamentele erau aproape imposibil de obţinut, cineva din grupul lui Valeriu a reuşit să obţină câte ceva într-un pachet din partea familiei. Cu sănătatea îmbunătățită, acesta l-e adat lui Valeriu care era pe moarte, iar Valeriu le-a oferit în secret pastorului Wurmbrand. Rezultatul a fost că Richard Wurmbrand a supravieţuit, iar Valeriu Gafencu a murit.
Înainte ca Valeriu să moară, pastorul Wurmbrand i-a spus: „Aș vrea să intru în împărăția cerurilor pe aceeași poartă cu tine!”. Valeriu nu avea decât 30 de ani atunci când a plecat din lumea aceasta. (p. 23)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.