Unora le place jazz-ul (3)

U


Take The A Train de Duke Ellington ocupă un binemeritat loc trei în clasamentul The Jazz 100. Nu este vorba de un tren în general, ci de un tren special. Compozitorul a avut în minte un anume tren ce făcea legătura între orașul New York și Manhattan. Amintirile ce-l legau de această rută, au dat naștere unei fantezii instrumentale de excepție.
Ellington (prenumele oficial: Edward Kennedy) a fost unul dintre cei mai populari interpreți și compozitori. A scris peste 1000 de piese, performanță cu care nu se pot lăuda prea mulți. Născut în Statele Unite (1899), unii sunt de părere că a fost cel mai prolific compozitor de jazz al secolului XX. Se stinge în 1974, după o activitate de peste o jumătate de secol. În 1999 primește, postum, Premiul Pulitzer; distincție ce confirmă din plin geniul artistului.
Varianta propusă este în interpretarea lui Duke și a band-ului său.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.