„Trist și mânios”

T

trist

Prin aceste cuvinte îl descrie Biblia pe Ahab, împăratul lui Israel. Idolatru până în măduva oaselor, cu o Izabelă alături, acest rege descrie cel mai bine partea întunecată a monarhiei evreiești. Faptele lui sunt elocvente, dar și modul în care s-a raportat la oamenii lui Dumnezeu. Cine nu-și amintește confruntările pe care le-a avut cu Ilie Tișbitul – profetul curajos care nu l-a menajat niciodată?! Ei bine, printre evenimentele sonore ale domniei sale, Biblia surprinde și o trăsătură de fond, un fel de slăbiciune dublată de ipocrizie. Este acea combinație de TRISTEȚE și MÂNIE care ne atrage atenția, lăsându-ne să „citim” întreaga lașitate ce se ascunde în spatele unui lider de-o asemenea anvergură.

Prima ipostază este legată de războiul cu Ben-Hadad, omul care trebuia ucis în Numele Domnului, dar Ahab îl cruță. Neatent și insensibil la planul lui Dumnezeu, regele apostat primește sentința: „Pentru că ai lăsat să-ți scape din mâini omul pe care-l sortisem nimicirii, viața ta va răspunde pentru viața lui și poporul tău pentru poporul lui” (1Împ. 20.42) Cuvântul Domnului era cât se poate de clar și de intransigent. Care a fost urmarea? Împăratul Ahab s-a întors la Samaria „trist și mânios

A doua ipostază este legată de via lui Nabot. Învecinându-se cu palatul său, Ahab și-a dorit via aceasta pentru a o transforma într-o grădină de verdețuri. I-a propus lui Nabot un schimb avantajos, dar acesta n-a cedat sub nicio formă. „Să mă ferească Domnul să-ți dau moștenirea părinților mei” (1Împ. 21.3) – spunea, hotărât, proprietarul. Care a fost reacția? Ahab s-a întors acasă „trist și mânios”.

În ambele situații sesizăm un temperament vulcanic. Dar nu e numai vulcanic, este și slab în același timp. Parcă Ahab cel periculos nu mai are soluții, un fel de dulău pus cu botul pe labe. I s-au înecat corăbiile, iau fost pulverizate ambițiile și acum se lamentează fără nicio soluție. Tristețea face casă bună cu mânia. Prima se naște din frustrare, a doua din neputință. Dar la rădăcină, ambele sunt hrănite de un caracter fragil și angoasat. Este o stare care întunecă mintea și paralizează voința, transformând orice acțiune ulterioară într-un eșec.

Acest detaliu biografic ar putea fi de folos. Fiecare dintre noi experimentăm starea cu pricina, deși n-avem timp s-o teoretizăm. Ahabi în miniatură umblă pe străzi, se întovărășesc cu noi sau chiar ne bântuie la nivel personal. A spune nu tristeții și mâniei mi se pare o victorie mai mare decât altele. A-ți păstra sufletul curat, mintea lucidă și rațiunea netulburată este, cred, un tezaur de mare preț.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.