Topul versetelor: locul II

T

Într-un top oferit de King James Bible (accesările online), cel mai citit verset din Biblie al anului trecut a fost Psalmul 23.4. Pe locul doi s-a clasat Filipeni 4.13: Pot totul în Hristos care mă întărește.

Ieșit din condeiul paulin, acest verset se bucură de o popularitate imensă. La momentul scrierii apostolul se afla în detenție, în condiții grele așadar. Grija pentru biserici, pasiunea pentru slujire și responsabilitatea pentru suflete nu permiteau lamentări. Trebuia să fie prezent (fie și epistolar), trebuia să încurajeze și să reglementeze tot felul de situații. O face cu un devotament lăudabil, dându-se – fără falsă modestie – drept exemplu. În acest cadru ar trebui să plasăm această confesiune. Raportându-se la Hristos în mod deplin și unilateral, apostolul își afirmă potențialul. Doar în această dependență hristică el poate. Intențiile bune, voința bine dozată și visele nobile pot să fie simple iluzii fără ajutorul imediat al lui Hristos. El energizează în chip spiritual viața noastră de credință, o propulsează spre înainte, îi dă aripi.

Poate nici aceată opțiune bine clasată în top nu ar trebui să ne mire. În fața provocărilor vieții, a inadvertențelor ei, omul lui Dumnezeu trebuie să fie onest. El trebuie să-și recunoască limietele, abandonându-se imediat în mâinile atotputernice ale lui Dumnezeu. Dar, cum topul va depune mărturie, și acesta diminuează oarecum responsabilitatea noastră. Poate acesta e motivul inconștient care stă în spatele alegerii. Desigur, apostolul Pavel n-a vrut să spună asta. El pleacă de la premisa unei vieți active, a unei strădanii maxime, nu a unei blazări cu iz spiritual. Doar acest demers temerar este susținut și desăvârșit de Hristos. Prin urmare, când ni-l alegem drept motto, să nu pierdem nicidecum din vedere esența: Dumnezeu nu binecuvintează lenevia sau lașitatea noastră. El ni se oferă drept cea mai înaltă și trebuincioasă companie, singura sursă de putere și prospețime. Să rămânem consecvenți, așadar!

comentariu

  • Pai este explicabi de ce este cel mai accesat acest psalm : in esenta este o recunoastere a faptului ca Dumnezeu nu ne lasa singuri nici o clipa indiferent de situatie . Am vazut un film…” Save private Ryan ” se numea iar acolo , pana si acolo in vreme de razboi sau mai ales atunci , un sniper [ un lunetist pe romaneste ] atunci cand lua tinta pentru a ucide inamicul rostea versetele acestui psalm . Chiar si la noi romanii , ortodoxi prin origini , si {cred ca ortodoxii sint majoritari aici in Romania } acest psalm este arhicunoscut fiind folosit pentru autoincurajare in clipele cele mai grele .Este de fapt in opinia mea , o rugaminte la Dumnezeu pentru ca mila Sa sa fie asupra celui ce rosteste rugamintea respectiva. De aceea este atat de accesata de atat de multa lume…credinciosi sau …mai putin credinciosi .Toti stiu ca Dumnezeu este atotputernic si mai ales milostiv cu fii sai si procedeaza in consecinta : SE ROAGA !Psalmul 23…este de fapt cea mai cunoscuta rugaciune dupa Tatal Nostru pe care ucenicii au invatat-o de la Iisus Hristos Mantuitorul , Dumnezeu de Dumnezeu , si Dumnezeu adevarat !

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.