„Toate bolile noastre sunt o expresie a determinismului‟

T

În ediția online a revistei Ceașca de cultură citim un interviu suculent cu Mihai Nadin. Profesor universitar în Texas, dl. Nadin este aproape un anonim în România, țara de unde a plecat în 1980. Deși a avut și aici o bogată activitate didactică, el s-a realizat profesional peste ocean. Răspunzând la diferite întrebări despre om, vocație și religie, profosorul spunea (printre altele):

Toate bolile noastre sunt o expresie a determnismului. Noi la fel. Nu există poezie deterministă și nici măcar matematică deterministă. Sigur, putem să programăm calculatoarele în mod spectacular pentru a produce teoreme sau a le rezolva, dar sub raport creativ matematica e nedeterministă. Deci, trebuie să începem să ne întrebăm cum putem integra cele două părți: tu, calculatorul, faci calculul pentru că ești bun, iar eu fac logica. (…)

Nu cunosc nici un exemplu de progres care nu a adus cu sine riscuri noi! Ciocanul e mult mai riscant decât piatra. Calculatorul e mult mai riscant decât creionul. Trebuie să fim în stare ca, pralel cu noile posibilități, să creăm și instrumente pentru controlul riscului. (…)

Religia a dat răspunsuri la întrebările pe care le avem și astăzi: Cine suntem? Ce facem? Unde mergem? Religia nu mai furnizează aceste răspunsuri în prezent, nu mai vrea. Acum, Biserica se ambiționează să comenteze ceea ce spune știința. Religia s-a declasat ea însăși și după părerea mea este o pierdere, pentru că religia a influențat câteva dintre rezlizările cele mai impresionante ale omenirii. De partea cealaltă, știința a capitulat în abordarea problemelor fundamentale. A devenit fascinată în specializări și absolut dezamăgitoare în înțelegerea imaginii globale.

 

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.