
Modalitățile în care un tată îmbogățește viața copiilor săi sunt atât de variate, încât este aproape imposibil să le descriem. Copiii își creează un ideal, cel puțin parțial, bazându-se pe ceea ce văd, sau cred că văd, când se uită la el. Ei descoperă un nou univers atunci când tatăl le povestește despre serviciul la care pleacă dimineață și de la care se întoarce seara.
Printre jocurile copilăriei există și „De-a mama și de-a tata“, joc în care tatăl pleacă la muncă dimineața, iar mama rămâne acasă, unde se ocupă de treburile casnice și de copii. Treburile casnice sunt un domeniu pe care copiii îl cunosc destul de repede și de ușor, pentru că le este foarte apropiat fizic, pe când serviciul tatălui sau modul în care acesta își petrece timpul când nu este la muncă reprezintă elemente care lărgesc perspectiva copilului asupra lumii. “Ce fericiți sunt copiii unui meșteșugar care, atunci când este acasă, le arată acestora ce minunății poate face și care, alături de ei, produce obiecte frumoase și utile. Și dacă tatăl se implică și el în joc, atunci cu siguranță va aduce elemente noi, care îl vor face și mai interesant. Mai mult, informațiile pe care le are tatăl despre lume îi permit să vadă dacă anumite jucării sau mașinării îi vor ajuta pe copii în joaca lor, fără a stânjeni dezvoltarea firească a imaginației. Din nefericire, unii tați strică întreg procesul atunci când îi cumpără băiețelului o locomotivă cu aburi și, mai apoi, se joacă ei cu jucăria sau sunt atât de mândri de ea, încât nu îl lasă pe micuț să o folosească și, eventual, să o strice. Joaca tatălui depășește, în acest caz, limitele firești.
Unul dintre lucrurile pe care tatăl le face pentru copiii lui este să fie viu și să rămână așa în primii ani de viață ai micuților. Tindem să uităm importanța acestui act atât de simplu. Deși este normal ca micuții să își idealizeze tații, este la fel de important ca ei să aibă experiența vieții alături de tați, când îi pot cunoaște ca pe niște ființe umane, cu calitățile, dar și cu defectele lor.
(Fragment din lucrarea Copilul, familia și lumea exterioară, de D. W. Winnicott)