Dificilă și rezistentă la orice formă de analiză, suferința umană este o temă cu adevărat curajoasă. Să o explici, apoi să o pui în diferite categorii, iată un demers temerar, oricine l-ar face. De data aceasta ne oprim la Fernando Escalante Gonzalbo, un prolific universitar din Texas. Filozof și teolog, cercetător cu notorietate pe plan mondial, Gonzalbo pendulează ilustru între America și Spania. Lucrările sale sunt traduse în limbi de circulație internațională iar prezența lui este mult apreciată în mediu academic pretudindeni.
Lucrarea ce ne reține atenția este In the Eyes of God: A Study on the Culture of Suffering (trad. din spaniolă de Jessica C. Locke, Texas Press, 2006). Potrivit autorului, suferința ne menține în atenția specială a lui Dumnezeu. Scriptura încurajează această optică, iar personajele ei o confirmă. Tristețea inimii contribuie la maleabilitatea ei, făcând-o mai disponibilă. Vremurile bune produc letargie și scad sensibilitatea în plan spiritual. Astfel, acceptată în providența ei, suferința umană este un bisturiu cu care Marele Medic ne tămăduiește. Niciodată un scop în sine, ea este întotdeauna un mijloc spre acea prefacere a inimii.
Recomand o ediÈ›ie românescă a acestei cărÈ›i (preferabil la prima mână – adică direct din spaniolă). Demult nu am citit o lucrare aÈ™a de bine articulată pe un subiect atât de delicat. ÃŽncă odată mi s-a confirmat că se poate să fi È™i profund È™i echilibrat în acelaÈ™i timp. Toată aprecierea!