În împrejurări scăpate de sub control, într-o Europă bulversată de un război ce părea interminabil, România a făcut și ea ce-a putut. Familia regală fu expulzată, iar o dictatură militară se instală sub mâna de fier a lui Ion Antonescu. Pe acest fond, între 28 iunie-6 iulie 1941, s-a consumat una dintre cele mai negre pagini de istorie națională: Pogromul de la Iași.
Aduși de armata română – sub ordin, desigur – sute de evrei erau aduse valuri-valuri la Iași. Acolo, sub pretexte hilare, erau condamnați și apoi omorâți cu bestialitate. Antisemitismul virulent al epocii (un fenomen european la acea vreme) s-a concentrat parcă în câteva zile. Uciși ca niște târâtoare neînsemnate, evreii au fost îngropați în gropi comune. O istorie sinistră a acestor gropi începea să se înscrie și în România, o metodă ce va fi preluată și de către comuniști ulterior.
Documentarul de mai jos descrie realitatea unei astfel de gropi (comune) ce s-a căscat în Pădurea Vulturi din Popricani (jud. Iași). Regia este semnată de Mihnea Chelariu, iar cometariile de specialitate aparțin lui Alexandru Florian și Adrian Cioflâncă. Veți descoperi și doi martori ai acelor vremuri care uimesc prin franchețea și naturalețea lor: Ion Bosânceanu și Lucica Baltaru. Vizionare plăcută!
Suferință și moarte
S