Sucul de portocale versus Red Bull

S

Sucul de portocale este o băutură grozavă cu care să-ţi începi ziua. Dar băutura asta „pură şi simplă” conţine sute de compuşi diferiţi, inclusiv unii în care îţi prinzi limba gen beta-criptoxantină, hesperitină-7-ramnoglucozidă şi lactona acidului L-3-ketothreohexuronic. V-aţi mai linişti dacă v-aş spune că ultimul este doar denumirea ştiinţifică a vitaminei C? Prima este o carotenoidă, iar a doua un polifenol, ambele

antioxidanţi benefici pentru sănătate. Ideea este că beneficiile şi riscurile unei băuturi sunt date de proprietăţile substanţelor componente şi nu de numărul de silabe din denumire. Este adevărat, sucul de portocale nu conţine glucuronolactonă, dar nu acesta este motivul pentru care este mai sănătos decât Red Bull.

Cum am ajuns la Red Bull? Pentru că aceasta este băutura care conţine glucuronolactonă şi din cauza căreia se pare că au scăzut vânzările de suc de portocale. Glucuronolactona este un compus sintetic cu o denumire cam îngrijorătoare, astfel încât a devenit o victimă sigură pentru reclama la suc de portocale, mai ales după e-mailul ridicol care circulă despre el. Această mult forwardată poveste spune că glucuronolactona este un stimulent artificial creat în anii 1960 de guvernul american. Ce prostie! Glucuronolactona poate fi găsită în organism ca produs natural al metabolizării glucozei, iar cantitatea dintr-o doză de Red Bull este puţin probabil să fie dăunătoare. Aceasta este adăugată băuturii pentru creşterea energiei, presupusul efect nefiind dovedit încă.

Red Bull este o băutură ciudată, prezentată Occidentului de Dietrich Mateschitz, om de afaceri austriac care a descoperit un tonic energizant în Thailanda numit Red Water Buffalo. Mateschitz s-a gândit că „bull” s-ar vinde mai bine în Vest şi i-a schimbat numele ca atare. Excelentă idee! În mod inexplicabil astăzi se vând în jur de două miliarde de doze pe an. Principalele ingrediente erau şi atunci, ca şi acum, glucuronolactona, taurina (un aminoacid), vitaminele, zahărul şi cofeina. Cam acelaşi lucru cu o cană de cafea şi de două ori conţinutul unei cola. Există puţine dovezi că Red Bull-ul, care după mine are un gust de sirop de tuse carbogazos, ar avea alte efecte energizante decât cele care se pot atribui cofeinei pe care o conţine. Despre câtă cofeină vorbim? După cum spuneam, cam cât o ceaşcă de cafea sau de două ori cât o sticlă de cola. În comparaţie cu sucul de portocale, băuturile energizante de tipul Red Bull sunt codaşe când vine vorba de nutriţie.

(Fragment din Ştiinţa între adevăr şi aberaţie, de Joe Schwarcz, Ed. Niculescu, București, 2011)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.