Stela lui Merneptah

S

Considerat cel mai timpuriu vestigiu ce atestă existența Israelului, Stela lui Merneptah a fost realizată de către faraonul cu același nume, iar în textul ei apare cuvântul Isrir. În opinia cercetătorilor aici este vorba despre ISRAEL, iar această inscripție este cea mai veche dintre cele descoperite până în prezent.

Consemnează victoria faraonului Merneptah (fiul lui Ramses II), asupra lui Israel undeva în perioada Judecătorilor. De obicei se indică textul din Jud. 10.6, deoarece – coroborând datele – acel episod ar fi avut loc în timpul respectivului faraon.

Obiectul a fost descoperit de către Flinders Petrie, în 1896 la Teba (Egiptul de Nord). Se mai numește și Stela lui Israel, datorită importanței acesteia în istoriografia evreiască. Actualmente este găzduită de Muzeul din Cairo și se bucură de o prețuire imensă atât prin vechimea ei, cât și prin valoarea documentară.

În ceea ce privește stric istoria Egiptului, inscripția continuă galeria marilor victorii obținute de predecesorul lui Merneptah, anume Ramses cel Mare. La acea vreme Egiptul era un imperiu unic, imens și expansiv. Câteva secole la rând el a acaparat toate teritoriile din jur, asigurându-și supremația. Ne referim, așadar, la o perioadă de glorie a acestei mari și interesante civilizații.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.