Speranțe pentru creștinismul actual

S

Dumnezeu a revenit la viață. Lumea este martora unei explozii masive a convertirilor și a creșterii religioase, iar creștinismul crește mai rapid ca orice altă religie. Declarația lui Nietzsche Dumnezeu este mort s-a dovedit a fi falsă. Nietzsche e mort. Rândurile necredincioșilor se răresc în ce privește proporția lor din populația lumii. Secularismul și-a pierdut identificarea cu progresul și modernitatea și, prin urmare, și-a pierdut sursa principală de atracție. Dumnezeu este viu și perspectivele Lui par a fi excelente. Aceasta este cea mai măreață poveste de revenire a secolului XXI.

Cu aceste cuvinte își deschide Dinesh D´Souza lucrarea sa de apologetică: Măreția creștinismului (Imago Dei, Oradea, 2011). Din câte îmi dau seama (deși n-am isprăvit-o), spiritul triumfalist nu-l părăsește pe autor de-a lungul paginilor. Cu argumente statistice, dar mai ales conceptuale, apologetul american de origine indiană face un adevărat tur de forță.

Deși am o sută de întrebări în minte cu privire la viziunea lui, mă rog în duhul meu să aibă dreptate. Să dea bunul Dumnezeu să fim noi prost informați/orientați. Înțeleg că notorietatea autorul îl certifică în acest domeniu și abia aștept să prind întreaga idee. Dacă toate cele scrise nu sunt doar autoîncurajări, dacă secularismul e bolnav pe moarte, iar celelalte religii regresează, atunci merită să acordăm atenție fenomenului. Mai mult sau mai puțin instituțional, creștinismul pare a avea parte de un reviriment încurajator. Să dea Dumnezeu!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.