Sobrietatea Întrupării

S

Spre deosebire de ceea ce încearcă felicitările să credem, Crăciunul nu a simplificat viața pe planeta Pământ, îndulcind-o. Cam aceasta e senzația pe care o am atunci când se apropie Crăciunul, de aceea mă întorc de la culorile vesele ale felicitărilor la sobrietatea Evangheliilor. Lucrările de artă plastică oglindind Crăciunul reprezintă familia lui Isus în icoane cu poleială de aur, înfățișând o Marie senină, primind cuvintele Bunei-Vestiri ca pe o mare binecuvântare. Evanghelistul Luca însă ne spune cu totul altceva. Maria a fost foarte tulburată și înfricoșată la apariția îngerului, iar când acesta rostește cuvintele sublime cu privire la Fiul Celui Preaînalt a cărui Împărăție va dăinui veșnic, Maria se gândește la ceva mult mai prozaic, mai pământesc: Dar eu nu știu de bărbat!

Observația de mai sus îi aparține lui Philip Yancey. Parte dintr-o dezbatere interesantă – Isus pe care nu L-am cunoscut – fraza subliniează o discrepanță între felul cum receptăm sărbătorile de iarnă acum și ce a însemnat Întruparea în realitatea noutestamentară. Felul în care Isus a marcat istoria lumii este radical diferit de așteptările multora din vremea Lui, ca și a multora din vremea noastră.

Pentru că tot suntem în prag de sărbători, să le trăim cu Biblia în mână. Lăsând revelația scripturală să lucreze, haideți să privim dincolo de învelișul exterior al lucrurilor. Să facem pasul mai departe, profund și temerar. CRĂCIUN FERICIT!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.