Soacre și nurori în Italia, Marea Britanie, India, Franța și… România

S
  • În Italia, un studiu făcut de Institutul Naţional de Statistică a determinat justiţia să ia atitudine şi să decidă că soţia are dreptul la o separare legală dacă soţul nu-şi previne mama să nu le invadeze locuinţa şi, deci, viaţa de cuplu.
  • În Marea Britanie, un website al mamelor, forum de discuţie, numit Netmums, considerat cea mai populară reţea de socializare şi suport, a realizat un sondaj de opinie la care au participat 2.000 de mame.
    Datele obţinute au arătat că între soacre şi nurori relaţiile sunt tensionate, percepţia asupra soacrei fiind negativă, din cauza comportamentului ei. Relaţiile nurorilor cu soacrele sunt foarte rele sau rele în 24% din cazuri, în 22% din cazuri nurorile consideră că soacrele sunt nepoliticoase, iar în 25% că soacrele controlează viaţa nurorilor. În 35% din cazuri soacrele îşi judecă cu asprime nurorile, le critică sistematic, iar în 32% din cazuri soacrele intervin în relaţiile de cuplu. Majoritatea nurorilor privesc soacra cu reticenţă sau chiar cu respingere.
  • În India, un studiu psihologic efectuat de Chrisann Almeida a arătat că investiţia emoţională a mamelor în fiii lor le face să intre în competiţie cu nurorile, faţă de care manifestă agresivitate. Soacrele fac remarci injurioase cu privire la nurori şi la familiile acestora, la trecutul lor ca femei şi la aspectul lor fizic, întărindu-şi astfel o poziţie de dominaţie. Şi ce să mai spunem de aripa închisorii din Delhi, numită aripa soacrelor criminale, care şi-au ucis nurorile pentru că, în majoritatea cazurilor, părinţii lor nu s-au ţinut de cuvânt şi nu au dat dota promisă? Acest fenomen probabil că va fi mai puţin răspândit, deoarece un recensământ din 2011 arată că tendinţa de a locui separat a tinerilor căsătoriţi este evidentă; doar 18% din gospodării sunt familii extinse, în care se ştie că proximitatea fizică generează tensiuni şi conflicte.
  • În Franţa, în majoritatea cuplurilor, familia nurorilor are prioritate în relaţiile tinerilor cu familiile de origine. Poziţia lipsită de fermitate a bărbatului este cea care generează tensiuni între soacră şi noră. Sociologii constată că analiza familiilor de alianţă şi a relaţiilor membrilor lor a fost neglijată în cercetări. Au apărut mediatorii familiali pentru a ajuta la rezolvarea conflictelor. Cauzele acestor conflicte sunt mai adesea comportamentul intruziv al soacrei şi inabilitatea bărbaţilor de a se situa adecvat între familiile lor de origine şi partenere.
  • La noi, despre soacre şi nurori s-au scris poveşti, există legende, proverbe, zicători, glume şi bancuri şi, bineînţeles, faimoasa Soacră cu trei nurori a lui Ion Creangă. În cultura noastră se face diferenţa între soacre: soacra mare, mama soţului, şi soacra mică, mama soţiei, ceea ce sugerează o inegalitate de statut.

    Excerpt From: Aurora Liiceanu, Soacre si nurori. La cine este cheia?, iBooks.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.