„Singura Românie la care avem dreptul să tânjim este România aceea pe care o redescoperim uitată în noi”

S

România este o emoție care ne-a fost însămânțată în suflete atunci când descopeream lumea și care s-a șlefuit încet, ca o perlă, din suferințe tristeți și bucurii. Din spaima de lume și din bucuria de a descoperi prietenia sau solidaritatea. România este un alt nume pe care îl dăm noi unui loc din univers unde am cunoscut iubirea, zâmbetul mamei sau glasul blând al învățătoarei noastre. Nu putem fugi de acel loc pentru că se află în inimile noastre, fie că știm, fie că nu mai știm.

Chiar dacă credem, devenind politicieni, că putem să lupăm în posesie a nu-știu-câta-Românie, sau toată România, singura Românie la care avem dreptul să tânjim este România aceea pe care o redescoperim uitată în noi. Aceasta va trăi până la sfârșitul zilelor noastre, nu avem cum să-i spunem „la mulți ani”, pentru că nu ne facem urări nouă înșine.

(Vasile Sebastian Dâncu,

O Românie interioară, Eikon, Cluj-Napoca, 2013, p. 7)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.