Sfânta Scriptură în context

S

Pe an ce trece, fără să băgăm de seamă, ne tot îndepărtăm de vremurile biblice. Avem deja o distanță considerabilă față de Noului Testament, ca să nu mai spunem de Vechiul. Evenimentele și personajele Scripturii sunt tot mai exotice pentru noi, iar locurile – cu toată povestea lor – ne par aproape ireale. Reconstituim tot mai greu contextul originar al textelor, ba chiar suntem tentați să le interpretăm printr-o lentilă contemporană (și eronată). Ce este de făcut? Mai putem nădăjdui la o înțelegere fidelă a celor scrise? Bineînțeles că da!

O unealtă excelentă în această privință este și cartea Obiceiuri și tradiții din vremurile biblice (trad. Romana Cuculea), semnată de Howard F. Vos (1925-2019) și publicată la Editura Casa Cărții (Oradea, 2021). Autorul a studiat la Wheaton College, Northwestern Universiity și Dallas Theological Seminary. A fost profesor de istorie și arheologie la King’s Colege, domenii în care s-a specializat de-a lungul întregii cariere. Ne-a lăsat 25 de cărți de referință, apreciate cu entuziasm de lumea academică, dar și de cititorul neavizat.

Alcătuită din 21 de capitole care însumează peste 600 de pagini, lucrarea ni se propune ca un adevărat tur de forță prin lumea complicată a textului sacru. De la Avraam și până la Pavel, ajutându-se cu hărți, schițe și diagrame, autorul ne poartă pe drumuri străvechi și pe care numai descoperirile arheologice le-au adus din nou la lumină. Nu sunt numai drumuri și locuri fizice, sunt și căi ale cunoașterii de sine, obiceiuri și reflexe ce alcătuiau mentalul colectiv al atâtor generații de evrei și nu numai.

În fapt, avem aici o călătorie prin textul întregii Scripturi. Cu începere din Geneza 11 și până la ultima „stație” a apostolului Pavel la Roma (Faptele Apostolilor, 2Timotei), itinerarul e cât se poate de viu. Autorul are meritul – nu des întâlnit – de a sintetiza într-o manieră exemplară un volum uriaș de informație. Ni se oferă, pentru fiecare perioadă, o perspectivă amplă ce conțiine elemente precum: geografia, forma de guvernare, religia, armata, arhitectura, alimentația, vestimentația, viața de familie și cea socială, meseriile, călătoriile și comerțul. Sunt luate în discuție toate elementele constitutive ale vieții (publice și private), într-o descriere intuitivă și ușor de înțeles. Imaginile joacă aici un rol foarte important. Cititorul se poate edifica mai bine în felul acesta, vizualizând ceea ce tocmai a parcurs despre un subiect sau altul.

Prin materialul atât de bogat și stilul ei prietenos, această carte este o unealtă indispensabilă. Se recomandă cu precădere slujitorilor Bisericii, pentru că ei – înainte de alții – sunt chemați să tâlcuiască tainele Sfintei Scripturi. Apoi, cu aceeași căldură, se recomandă oricărui cititor al Bibliei. Se pretează ca o lectură paralelă cu cea anuală (a Scripturii), tocmai pentru a înțelege detalii care ar putea rămâne mereu ascunse. Prin ineditul detaliilor, această carte poate suscita interesul oricărui creștin care dorește mai mult. Interesantă, în sensul academic al cuvântului, ba chiar incitantă pe alocuri, lucrarea hrănește deopotrivă mintea și inima. Alături de alte cărți de același gen, avem aici o analiză comprehensivă a contextului întregii Scripturi. O încântare!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.