Să-L întâmpinăm pe Prunc

S

Una dintre cele mai îndrăgite formații – Boney M – interpretând una dintre cele mai frumoase cântece de Crăciun: Mary’s Boy. Devenit colind internațional, tradus în zeci de limbi, melodia este fredonată de zeci de milioane de creștini. Pusă pe un ritm așezat de pop, purtată de vocile mlădioase ale celor de la Boney M, piesa le este asociată în bună măsură. E greu să-ți imaginezi Sărbători de Iarnă fără acest acompaniament.
Purtat în suflete de primii englezi ce-au pășit pe tărâmuri americane, Crăciunul are un pitoresc aparte dincolo de Atlantic. Este o altfel de bucurie decât în Europa (mai ales Europa de Est), o exuberanță confortabilă și atrăgătoare. Ajutați inclusiv de spiritul comercial, americanii știu să facă din Crăciun ținta multor așteptări. Familia este la loc de cinste, cadourile și zâmbetele. Poate n-ar fi rău să ne molipsim și noi, dând sărbătorilor mai multă culoare decât o facem de obicei.

comentarii

  • Da frate Mocan dar, ce te faci ca INSUSI PAPA DE LA ROMA , a declarat [ dupa „cercetari intense” evident, ca nu era nebun sa se trezeasca vorbind aiurea-n tramvai …sper ] ca Iisus , nu -Sa nascut in anul pe care-l stim cu toti ci…mult mai inainte [ deci n-avea 33 de ani atunci cand a fost rastignit ] si, mai ales ca nu S-a nascut de ….Craciun , adica pe 25 Decembrie si…mai mult , [ si ca PAPA …CAPUL ” BISERICII CRESTINE ” ] sant destui de multi ” cercetatori ” exegeti ai Bibliei ce declara ca….Iisus nu S-a nascut intr-o …iesle ?!

    • Aici dezbaterea este în toi. Într-adevăr, Isus nu S-a născut în anul 1 (sau 0), ci undeva înainte cu patru până la șase ani înainte. Este vorba de o greșeală de calcul făcută ulterior de un călugăr neatent, dar care a stat la baza alcătuirii calendarului. Acest fapt nu modifică în nici un fel lungimea vieții lui Isus și nici celelalte detalii, doar le decalează. Iar cât despre 25 decembrie, ea este o dată aleasă în mod convențională. De fapt, se încerca înlocuirea unei alte sărbători păgâne de mare intensitate. Dacă nici anul nu-l știm, cum am putea ști ziua și luna?!
      Totuși, să nu fim descurajați. Faptul că se ține sărbătoarea nu e rău. Ba dimpotrivă, ne oferă posibilitatea să predicăm din nou din textele nativității lui Isus și să folosim prilejul pentru evanghelizare.
      Fiți binecuvântat!

      • Eu stiu ca este vorba dspre o sarbatoare pagana , transformata in sarbatoare crestina , dar altii ? Cat despre evanghelizarea despre care doresti…de cand s-a inventat NET-ul si acele usi cu cartele la blocuri…n-am prea mai vazut cam pe nicaieri [ cel putin in Bucuresti ] frati care sa aiba misiunea evanghelizarii …din usa in usa .Ba mai nu stiu cand imi spunea un frate cam asa : ” – Cine doreste sa asculte CUVANTUL DOMNULUI …vine la biserica ! Nu stie unde-i…o gaseste el , ca-l ajuta DUHUL ” Pai si atunci ce te faci cu apostolatul ? Pai daca sint [ si sint sa fi sigur ] mai multi frati ce au aceste idei….Domnul sa te binecuvanteze pe dumneata , familia si Biserica careia ai apartii ! Amin!

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.