S-au născut pe 22 (II)

S

Nu doar în Anglia, Germania și Rusia avem nume celebre. Și pe plaiuri mioritice s-au născut câteva personalități. Menționăm două dintre ele.

Camil Petrescu

S-a născut la 22 aprilie 1894 și a fost considerrat inițiatorul romanului modern în literatura națională. A fost, așadar, romanticer, dramaturg doctor în filozofie și poet. Și-a marcat într-un mod aparte epoca și generația luptând pentru afirmarea culturală a României. A murit la vârsta de 63 de ani.

Despre artă… dezamăgitor:

Arta este o vanitate ca toate celelalte.

Pledând pentru o viață cerebrală….

Bucuriile adevărate ale dragostei, sunt bucuriile minții.

…și (în fine) despre limitările cuvântului:

Cuvântul e un mijloc imperfect de comunicare.

Veronica Micle

S-a născut la 22 aprilie 1850. A publicat poezii, nuvele și traduceri în revistele vremii. A publicat chiar un volum de poezii… Notorietatea ei se leagă însă de o idilă avută cu Mihai Eminescu. A fost destinatara unui impresionat set de scrisori din partea lui Eminescu, scrisori unde o numea momoțel.

Despre imprevizibilul soartei…

Când îți scrii cea mai frumoasă pagină în cartea vieții tale, soarta cu veșnica ei ironie varsă cerneala peste foile care urmează.

…și despre ecuația poezie-inimă-viață:

În poezie adeseaor se sacrifică ideea pentru rimă, în viță inima pentru situații sociale.

Așadar, iată doi reprezentanți autohtoni uniți sub boltă onomastică. Cât de diferiți… totuși. Oricum, exercițiul punerii laolaltă măcar după acest criteriu este interesant. Putem măcar schița un zambet (românesc) în colțul gurii…

comentarii

  • Camil Petrescu scrie atat de frumos in ciuda vehementei sale privind anticalofilia. E bine sa doresti sa scrii idei si pur „intamplator” ele sa gaseasca formulari estetice. Mediul penticostal ar putea invata de la acest mare literat.

  • Subscriu, dragul meu.
    Cred că mediul penticostal ar avea multe de învățat în general din cultura română. C. Petrescu este doar un exemplu elocvent.
    Domnul cu tine!

  • Cred ca marea generatie interbelica punctata de iorga;vasile parvan;nae ionescu si vulcanescu sunt vatra romaneasca din care a emanat spiritul romanesc inaltator, spirit fauritor de cultura moralizatoare . Aceasta generatie a punctat istoria nu prin sofisme ci prin sangele lor varsat cu drag la aiud ;gherla;sighet;pitesti….De pilda Nae Ionescu, primul mare filosof al Romaniei, a murit otravit din ordinul direct al lui Carol. Vulcanescu,ce predica in inchisoare celor tristi
    din Faptele Ap. a murit intr-o carcera inghetata, in timp ce se sacrifica pentru un tanar pe care il tinea deasupra sa pt al pazi de hipotermie. Ultimele cuvinte rostite de el pe acest pamant au fost ” sa nu ne razbunati” precum Mantuitorul . Fara de acesti mentori, Eliade,Noica,Steinhardt,Cioran,Eugen Ionescu, si alti, ar fi fost doar simpli emuli, fara de unda genialitatii,unda starnita de cei de mai sus amintiti, nu prin incubatia intelectuala ci prin spiritul jertfelnic….

  • Mulțumesc pentru comentariu.
    Ai înșirat într-adevăr o pleiadă de personalități românești fără de care am fi de-a dreptul suspendați. Cred însă că fiecare dintre personajele menționate merită o analiză nuanțată.
    Îți propun o scală de la cei mai puțin discutabili din punct de vedere creștin, până la cei mai refractari oarecum. Ordinea ar fi: Steinhardt, Vulcănescu, Ionescu (Nae), Noica, Eliade, Ionescu (Eugen) și Cioran.
    Așa le văd eu… la prima strigare.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.