Pentru că e onomastică, e o zi emoționantă. Nu pot să nu trag cu ochiul și la alții care s-au mai născut la aceeași dată (exceptând anul). Față de unii au o admirație dezinvoltă, față de alții am una reținută. De unii știam, de alții (încă) nu.
Să-i vedem întâi pe străini…
S-a născut la 22 aprilie 1707 în Somerset, Anglia. A fost unul dintre cei mai mari nuveliști și dramaturgi englezi. S-a stins din viață la vârsta de 47 de ani, lăsând în urmă o operă reprezentativă.
A lăsat părinților o consolare….
Când copii nu fac zgomot, fac prostii mai mari.
Dar și soților…
Fiecare pereche de soți numără cel puțin un nerod.
…și un imbold la acțiune (totuși):
Ascultarea tacită nu presupune nici un sacrificiu.
S-a născut la 22 aprilie 1724, la Konigsberg (Prusia orientală). A fost unul dintre cei mai mari filozofi ai umanității. A influențat în mod decisiv perioada Iluminismului european și a lăsat în urmă o multime de tratate. Ideile lui – de o varietate impresionantă – au avut un impact deosebit în sfere diferite ale cunoașterii. A murit la vârsta de 80 de ani, petrecuți aproape în exclusivitate în localitatea natală.
Despre forța imaginației…
Imaginația este aplicarea generalului la particular.
Despre accesibilitatea idealului…
Un ideal este altceva decât concepția unei perfecțiuni care nu s-a întâlnit încă în experiență.
…și o chemare la echilibru…
Poartă-te în așa fel încât, dacă universul ar fi să se ia după tine 24 de ore, să nu se ajungă la haos.
S-a născut la 22 aprilie 1870. A fost un revoluționar rus care a condus partidul bolșevic, primul Premier al Uniunii Sovietice și fondatorul ideologiei cunoscute sub numele de leninism. A pus bazele comunismului feroce de mai târziu, promovându-l (nu fără ezitări!) pe Stalin drept succesor. Se stinge din viață la 54 de ani.
Libertate cu… lingurița:
Libertatea este atât de pretențioasă încât trebuie să fie raționată.
Adevăr discutabil (totuși):
Adevărul este o prejudecată burgheză meschină.
Uneori nu strică o așezare pe aceeași pagină a unor personalități așa de diferite, unele chiar antagonice. Este, cred, un exercițiu necesar.