Remember Vladimir Ghika

R

Bucureștenii au parte de un eveniment special. În perioada 10-17 noiembrie, la catedrala romano-catolică Sf. Iosif, are loc o expoziție inedită de imagini din viața Monseniorului Vladimir Ghika. Omul care – în spusele Arhiepiscopului Ioan Robu – s-a apropiat prin dragoste de aproapele, de idealul evanghelic, de idealul creștin, este în aceste zile mai aproape de cei care-i apreciează memoria.

Neputând fi printre vizitatori mă voi rezuma la a face câteva sugestii de lectură.  O biografie serioasă aveți în lucrarea d-lui Petru Gherman, Din palat la altar și pușcărie. De asemenea, cu aceeași plăcere puteți citi Monseniorul Ghika. Apostol și martir, de Ștefan Nicolae (1991). O antologie de texte dedicate monseniorului a fost alcătuită de Ioan Ciobanu și publicată la editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice sub titlul A trăit și a murit ca un sfânt.

Într-o anume zi voi scrie o biografie mai amplă aici. Acum, drept aducere aminte, mă rezum la câteva aserțiuni. A fost nepotul ultimului principe al Moldovei (Grigore Alexandru Ghika) și fiul cunoscutul diplomat Ioan Grigore Ghika. S-a născut la Constantinopol în ziua de Crăciun a anului 1873 și s-a stins la închisoarea Jilava (la 16 mai 1954).

Parcursul acestui mare cărturar, om al bisericii și om de bine este impresionant. Mediile ecleziastice catolice îi acordă o atenție sporită în ultimii ani. Intelectualii laici găsesc în gândirea lui o profunzime a ideilor cu adevărat inedită. Iată un prinț care a renunțat la prerogativele ce i se cuveneau, retrăgându-se în mănăstire și ajutându-i pe sărmani. Suferințele sale pentru credință stau și azi drept mărturie de curaj și verticalitate.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.