Phillipp Jakob Spener a fost unul dintre fondatorii pietismului german. Încercare de revigorare a protestantismului, această mișcare și-a dorit mai multă viață în închinare și mai multă putere în răspândirea Evangheliei. A fost un suflu nou într-un context în care luteranismul se dogmatizase primejdios de mult, iar germenii raționalismului începeau să se dezvolte.
Pe fondul acesta, Spener a multiplicat o cărticică intitulată Pia Desideria care conține șase propuneri de reformă. Repet, e vorba de reformă la Reformă, adică o rearanjare a priorităților în mediul protestant. După cum veți observa, principiile enumerate ajută și mișcarea neoprotestantă. Cred că reforma este mai degrabă o stare decât un eveniment, iar măsura în care reușim s-o asimilăm va defini viața noastră spirituală.
Așadar,
1. „O folosire mai extensivă a Cuvântului lui Dumnezeu în mijlocul nostru”;
2. „O înnoire a preoției spirituale” (preoția tuturor credincioșilor);
3. „Creștinismul înseamnă mai mult decât o sumă de cunoștințe, deci trebuie asumat practic”;
4. „Controversele religioase trebuie abordate cu cu reținere și caritate”;
5. „O mai bună educație a predicatorilor atât din punct de vedere spiritual, cât și academic”;
6. „Predici edificatoare, pe înțelesul oamenilor și nu discursuri teologice elitiste”.
pace
acestea sunt cu + si sunt binevenite , dar in contra balanta care sunt partile care , sa zicem nu contravin scripturii ;
pentru noi cei neaveniti , ne-ar prinde bine ca in aceste scurte expuneri sa prezentati si punctele sa zicem gresite , nu neaparat ca o combatere ci ca o eventuala cunoastere-prevenire .
cu multam