„Raza necesară a cercului vieții mele”

R

Așa începe scrisoarea de dragoste a unui matematician pentru iubita lui. Vă asigur că merită… nu citești în fiecare zi astfel de declarații.

Raza necesara a cercului vietii mele,

îti scriu dupa o noapte de nesomn, o noapte petrecuta în calcule probabilistice realizate în vederea casatoriei noastre. Da, iubita mea precum o linie dreapta perpendiculara pe viata mea, îti adresez prin intermediul acestei misive cererea în casatorie! Te vei întreba poate de ce nu am avut curajul sa îti cer mâna în mod direct, ah!, raspunsul e simplu, cum trebuie sa fie cele mai bune solutii de rezolvare a problemelor matematicii, nu de curaj e vorba aici, ci de faptul ca argumentele pe care le folosesc ofera certitudinea ratiunii mele imbatabile doar daca sunt citite, apoi reluate, altminteri nu prezinti garantia întelegerii adevarate. Verba volant, ar fi spus latinul!

Sa las însa vorbele inutile deoparte, caci ele sunt urâte matematicii, si sa trec decis la demersul argumentativ! De când te cunosc mi-am alcatuit un set de observatii aleatorii asupra comportamentului tau. Le-am distribuit normal, fii fara grija!, observatiile mele se grupeaza în centru, în jurul valorii tale medii de trasaturi. Nu-i asa ca numai aceasta judecata si deja te-am convins de rationalitatea celui care astazi îti face o propunere cu o probabilitate foarte aproape de exactitate?

Continuă lectura AICI.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.