Puterea unei imagini (3)

P

primariaÎn acest apartament (de 80mp), în condiții mai mult decât improprii, funcționează primăria comunei Vânători din județul Iași. 25 de oameni lucrează în acest spațiu insuficient, făcând sacrificii greu de imaginat. Un lucru însă e sigur: nu au cum fi claustrofobi. Primarul însuși e cel mai rezistent: are biroul în toaletă. Dar la primărie mai vin și oameni cu tot felul de treburi, deci ne putem gândi cum își așteaptă rândul. N-ai unde pune un scaun, așa că tot ce li se poate oferi este un loc… în picioare. Încă un detaliu: comuna administrează alte cinci sate, ceea ce crește afluența de cetățeni.

De ce s-a ajuns aici? E simplu și dureros. Clădirea propriu-zisă a primăriei stătea să se dărâme peste edilul local și funcționari. Intrase într-o stare de degradare majoră, iar banii erau mereu pe drum. Deși primar PSD, alesul n-a reușit să atragă fondurile necesare și la timp. Cum se întâmplă, probabil lucrurile s-au blocat undeva în altă parte, mai sus. Așa că, om practic, a ales varianta unui apartament. Dar anii trec și nimic nu se întâmplă. Sau poate, cine știe, dacă presa a început să se sesizeze, poate premierul va face un hatâr acestor funcționari. Nu știm! La fel de bine poate primi și o replică arogantă, pentru că nimic nu-i exclus.

Interesantă europenitatea noastră, nu?! Cine știe câte ciudățenii de felul acesta poți găsi de-a lungul și de-a latul țării. În vreme ce DNA-ul defrișează printre baronii locali, ar fi bine să asistăm și la restituiri ale demnității acolo unde e cazul. Dacă cei corecți au rămas săraci – cum se vede și aici – poate că ar trebui recompensați cumva. Să li se dea măcar ceea ce au pierdut, deși aveau de drept. Așa ar fi normal, într-o țară… normală!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.