Puterea unei imagini (2)

P

Bukharan_JewsDa, sunt doi evrei care citesc din Tora. Dar nu sunt dintre cei obișnuiți, cum sunt majoritatea pe care-i putem vedea în Israel sau călătorind peste tot în lume. Aceștia provin din Bukharan (de unde și numele de Evrei Bukharan) și se numără printre cei mai conservatori. Se spune că înaintașii lor au trăit în Israel cu mai bine de 2000 de ani în urmă și au fost extrem de atenți la păstrarea tradițiilor. Nu întâmplător se spune că acești evrei au conservat aproape 100% obiceiurile și stilul de viață vechitestamental. Cei mai mulți trăiesc în Asia Centrală, cu precădere în Uzbekistan și Tajikistan. Cu toate acestea, o bună parte s-au întors în Țara Sfântă în anul 1892 (cu mult înainte de fondarea statului Israel!).

Fotografia a fost realizată în anul 1950 și este cu atât mai valoroasă. Existența acestui tip de evrei, puternic ancorați în propria lor istorie și tradiție, au promovat într-un mod aparte Mișcarea Sionistă și au contribuit „de acasă” la constituirea statului Israel (în 1948). Antimoderni, în sensul iudaic al cuvântului, acești bukharani se bucură de o stimă extraordinară din partea evreilor de rând. O prezență exotică, așadar, ce merită consemnată!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.