Puterea iubirii

P

Practicile religioase tradiționale sunt importante: ele ne fac să împărtășim cu ceilalți experiența comunitară de proslăvire și rugăciune. Dar să nu uităm niciodată că experiența spirituală e în primul rând o experiență practică a iubirii. Și în iubire nu există reguli. Putem încerca să ne ținem de manuale, să ne controlăm inima, să avem o strategie de comportament – dar toate acestea sunt fleacuri. Inima este cea care hotărăște și doar ce hotărăște ea este important.

Scurtă aserțiune împărtășită de Paulo Coelho în romanul La râul Piedra am șezut și-am plâns (Humanitas, 2004).

Cunoscut pentru înclinațiile sale religioase, căutător al sensurilor adânci ale lucrurilor, Coelho este unul dintre puținii romancieri contemporani care ajung la sursa ideilor. Problema iubirii (dezbătută și în alte romane de-ale sale) este una dintre cele mai fascinante. Așezarea acesteia deasupra regulilor și a convențiilor este extraordinară. În fond, acolo este locul iubirii: deasupra și dincolo de toate. S-o exersăm, așadar, în orice împrejurare și indiferent de costuri. S-o trăim plentar și s-o răsfrângem din abundență asupra celorlalți.

comentarii

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.