Provocările religiei

P

A devenit o obișnuință să se arunce vina asupra științei laice și asupra filosofiei antireligioase pentru eclipsarea religiei în societatea modernă. Mai cinstit ar fi a se învinui religia pentru propriile ei înfrângeri. Nu fiindcă ar fi fost respinsă a slăbit religia, ci fiindcă ea se prefăcea în ceva nelalocul său, mărginit, apăsător, insipid. Când credința este pe de-a întregul înlocuită prin crez, venerația lăsându-și locul disciplinei, iar iubirea – deprinderii; când criza zilei de azi rămâne ignorată grație măreției din trecut; când credința ajunge mai degrabă suvenir de familie decât izvor mereu renăscător; când religia se folosește mai curând de glasul autorității decât de vocea îndurării – atunci mesajului ei i se pierde sensul.

Așa își deschide Abraham Joshua Heschel una dintre cele mai profunde cărți de-ale lui: Dumnezeu în căutarea omului. O filozofie a iudaismului. Publicată inițial în anul 1955, lucrarea își găsește binemeritatul loc și în spațiul românesc în anul 2001 (grație editurii Hasefer).

Heschel este unul dintre iluștrii exponenți ai gândirii hasidice și popularizator preceptelor biblice (a se citi vechitestamentale). Alături de o altă capodoperă (Omul nu e singur), această analiză a iudaismului este exemplară. Făcută din interior, ea nu devine subiectivă în mod gratuit, dar nici nu-și pierde nervul ideatic. Autorul promovează cu multă fantezie literară și teologică autoritatea Bibliei, aducând-o foarte aproape de inima omului modern. După cum reiese și din citatul oferit, el nu se sfiește să arate minusurile religiei (indiferent care religie ar fi în discuție), felul în care a aceasta a decăzut în ultimul timp.

Și totuși, o lectură atentă a cărții lasă loc suficient speranței. O întoarcere la textul sacru este imperios necesară. Apoi, o aplicație înțeleaptă a preceptelor religioase, o atenție aparte relațiilor interpersonale, vor contribui mult. Să ne lecuim așadar de a da vina pe ceilalți și să ne căutăm propriile neajunsuri, îndreptându-le!

comentarii

  • Frate Ghita, va apreciez pentru deschiderea pe care o aveti fata de diversi autori(Octavian Paler, Philip Yancey, Abraham Joshua Heschel), si cred ca sunteti un reper si o inspiratie pentru multi tineri. Cei trei autori sunt atat de valorosi, cel putin pentru mine sunt ca un fruct menit sa deschida ochii si mintea omului interior…sa gustam cu entuziasm din operele lor, unul vorbeste despre iubirea miturilor, altul despre iubirea realitatilor spirituale, iar al treilea despre iubirea valorilor sublime.
    As vrea in acelasi timp sa va rog daca ma puteti ajuta sa gasesc cartea lui Abraham Joshua Heschel „Omul nu e singur”, in limba romana.
    Multumesc si multe binecuvantari

    • Mă bucur să aud ca mai sunt și alți iubitori de lectură. Cartea lui Heschel de care mă întrebi a apărut la editura Hasefer, dar ei de obicei nu fac reeditări. Poate o găsești totuși printr-o librărie sau la anticariat. Merită s-o ai și în românește.

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.