Privilegiul copilăriei și al bătrâneții

P

Numai copilăria și bătrânețea fac priză directă, naivă, imediată cu viața. Ființele adulte, pârguite, sunt chemate să lupte cu viața, să-i țină piept, s-o înfrunte ca pe o problemă cu o mie de necunoscute și cu o mie de refuzuri. Pentru adulți, viața e presărată cu norme, interdicții. Însă pentru copilărie și pentru bătrânețe, viața este un joc inocent, plin de oferte zilnice și fugare, fiecare dintre acestea, cât de umilă ar fi – o plimbare scurtă la răcoarea serii, un gest, o privire – , se soarbe până la zaț. pentru omul adult și chibzuit, viața e un strigăt tumultos și ești dator să-i răspunzi fiecăreia dintre provocările ei. Pentru copil și pentru moșneag, ea este un fruct care se pârguiește: între ei și viață, schimbul e spontan și silențios.

Este ceea ce explică faptul că universul copilăriei, dimpreună cu cel al bătrâneții alcătuiesc, inseparabil, un fel de pod pe deasupra universului unui adult, lumea minunăției, unde totul e joacă și surâs. Privirea malițioasă a bunicii, dinapoia ochelarilor ei care au văzut deja prea multe, atrage ochii deschiși și sclipitori ai copilului care n-a văzut încă nimic: împreună, ei pătrund în țara minunilor, a poveștilor și a legendelor, în vreme ce tată și mamă trudesc din greu, urmându-și serioasa îndeletnicire de ași trăi viața, o viață ce se tot face și se desface, se strică și se drege, solicitând fără încetare niște răspunsuri reînnoite la chemarile ei.

(André Neher

în lucrarea Exilul cuvântului)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.