Primul tricolor

P

Ceea ce vedeți în imagine este blazonul cneazului Cândea din Țara Hațegului. Datează din secolul XIII și dovedește organizarea timpurie a românilor. Este vorba de strângerea în jurul unor conducători locali care stăpâneau peste câte un „județ” sau câte o „țară” (cum ar fi: Țara Bârsei, Țara Hațegului, Țara Crișurilor, Țara Maramureșului).

Tezaurele de la Cucuteni, Coțofenești, Agighiol, Peretu și Porțile de Fier descriu existența unor centre administrative destul de dezvoltate în Evul Mediu, fapt confirmat și de documentele romano-catolice. Și astfel, până la apariția statelor feudale românești, cnezatele, banatele și voievodatele și-au manifestat în mod deplin autoritatea, cunoscând o istorie impresionantă și un simț civic extraordinar.

Rămânem plăcut surprinși constatând ideea celor trei culori ale blazonului (roșu, galben și albastru), mai cu seamă că în Evul Mediu tendința era alta. Păsările de pradă și animalele puternice erau utilizate în astfel de reprezentări, emblemele fiind pur și simplu încărcate cu asemenea reprezentări. De remarcat inclusiv centralitatea crucii bizantine, ceea ce vorbește despre tradiția ortodoxă a familiei Cândea (chiar dacă ulterior va trece succesiv la romano-catolicism și calvinism).

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.