Primele trei cuvinte din Biblie

P

„La început Dumnezeu…” Primele trei cuvinte din Biblie reprezintă mai mult decât un mod de a începe istoria creației sau o introducere a cărții Geneza. Ele constituie cheia înțelegerii Bibliei ca întreg și ne spun că religia Bibliei este o religie în care Dumnezeu are inițiativa.

Ideea este că noi nu putem niciodată să-L luăm pe Dumnezeu prin surprindere. Nu putem niciodată să I-o luăm înainte. El face întotdeauna primul pas, Îl găsim întotdeauna „la început”. Înainte ca noi să fi existat, Dumnezeu a acționat. Înainte ca noi să ne fi hotărât să-L căutăm pe Dumnezeu, Dumnezeu pornise deja în căutarea noastră. Biblia nu prezintă încercările oamenilor de a-L găsi pe Dumnezeu, ci Îl prezintă pe Dumnezeu venind în întâmpinarea noastră.

Mulți oameni și-L imaginează pe Dumnezeu șezând confortabil undeva, pe un tron îndepărtat, cu un aer rezervat, distant, neimplicat, un Dumnezeu căruia nu-I prea pasă de nevoile noastre și pe care trebuie să-L batem la cap, ca să facă ceva pentru noi. Această percepție este complet greșită. Biblia ne descoperă un Dumnezeu care, cu mult înainte ca oamenilor să le treacă prin minte să se întoarcă la El, pe când sunt încă pierduți în întuneric și înglodați în păcat, ia inițiativa, Se ridică de pe tron, renunță la slava Sa și Se apleacă să-i caute până când îi găsește.

(John StottEsența credinței creștine, Discipolul, Cluj-Napoca, 2010)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.