PREȚUL NEASCULTĂRII la RVE

P

logo-rve-radio

Cititorul Scripturii este familiarizat cu noțiunea de păcat. Cel care se nevoiește pe Calea credinței știe preabine că lupta spirituală nu e un mit, ci o realitate de fiecare zi. Mai știe că răul nu înseamnă doar calamități și războaie, ci și imoralitate. Dar oare ce se ascunde în spatele păcatului comis? Care să-i fie rădăcina nevăzută, dar totuși viguroasă? Să existe oare un fel de magmă a răului moral din care să se nască apoi toate abaterile omului? Se pare că da! Substratul oricărui păcat este, fără îndoială, neascultarea.

Începând de azi (9.00, reluare 21.00), Radio Vocea Evangheliei Oradea va transmite o serie de predici intitulată: PREȚUL NEASCULTĂRII. Analizând biografia lui Solomon, vom remarca alunecarea celui mai înțelept dintre toți împărații lui Israel. Om hărăzit să construiască Templul, dibaci în arta conducerii și inspirat cum rar mai întâlnești, Solomon sfârșește jalnic din punct de vedere moral. Se dedă la plăceri de tot felul, se închină la idoli deșerți și își împietrește inima. După ce la început a fost iubitor de Dumnezeu, la sfârșit este un apostat care își abandonează crezul. Iată unde duce neascultarea!

Dar există un preț pentru toate acestea. Nimeni nu poate să calce în picioare legile lui Dumnezeu și să rămână la fel. Ceva se schimbă, atât în el însuși, cât și în împrejurările vieții. Domnul nu se lasă denigrat de nimeni, iar pedeapsa Lui nu întârzie să apară. Solomon pătimește pe dinăuntru și pe dinafară până la epuizare. Viața i se încheie într-o nefericire cronică, într-o depresie demnă de mila oricui. Sfârșitul invalidează începutul și umbrește faptele mărețe ale marelui împărat.

Există însă multă învățătură în spatele acestor evenimente. Pe baza textelor din 1Împărați și printr-o coerență a detaliilor, îmi doresc să trag un semnal de alarmă. În societatea laxă în care trăim, fiecare dintre noi riscăm blazarea și depărtarea de Dumnezeu. De aceea, mai bine să învățăm din exemplul altora, decât să experimentăm pe propria piele durerea unei înfrângeri. Doamne-ajută!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.