Deja sunt câteva luni de când se dezbate subiectul. Cum era de așteptat, avem opinii pro și contra. Unii sunt măguliți de mesajele pe care Papa Francisc le-a transmis câtorva grupuri carismatice. În opinia acestora, actualul suveran pontif este mult mai deschis mișcărilor neopenticostale decât predecesorii lui. Nici timbrul pastoral al lui Paul al II-lea n-a mers atât de departe. În această ecuație, papa Benedict XVI nici nu poate fi luat în discuție. Alții însă consideră că totul e o făcătură. Ei acuză capul Bisericii Catolice de un dualism periculos. În opinia lor, asistăm la o simpatie perfidă și totalmente falsă față de liderii unor mișcări de orientare carismatică. Creșterea numerică a acestor fracțiuni, caracterul lor supradenominațional și lejeritatea dogmatică ce-o promovează, constituie un pericol pentru catolicismul anumitor părți ale lumii. În consecință, gesturile papei nu sunt decât o încercare diplomatică de seducție, fapt pentru care unii au și început să-l anatemizeze (mai ales pe internet).
Iutubul ce vi-l ofer ne arată un papă relaxat și care vorbește din atmosfera camă a unei prietenii (cu episcopul anglican Tony Palmer). Cu acea ocazie transmitea un salut unei mari reuniuni carismatice. Discursul abundă de subiecte precum: dragostea creștină, uniunea sacramentală și prietenia între diversele confesiuni. Avem aici un fel de invitație pe care papa o lansează într-un mod personal, aproape curtenitor. Aluzia la plânsul lui Iosif după ce și-a întâlnit frații este un fel de emblemă. Ni se spune că, în ciuda diferențelor dintre noi, ar trebui să plângem plânsul acesta al unității, al iubirii dezinteresate. Totul culminează cu rugămintea pentru mijlocire. Papa vrea cu orice preț să se știe în rugăciunile carismaticilor de pe tot globul pământesc.
În fine, trebuie să recunoaștem perplexitatea gestului papal. Este ceva nou și, poate, de aceea suspect. Nu suntem obișnuiți cu asemenea deschideri din partea unui suveran pontif. Ultimele decenii au adus ceva surprize, dar papa Francisc pare a atinge apogeul. Consider că e greu să ne pronunțăm cu siguranță. E posibil să avem aici reflexe sincere ale unui papă atipic, așa cum e posibil să avem reflexe politico-diplomatice de care pontifii sunt capabili în istorie. Cred că e prea devreme să tragem o concluzie. Timpul va dovedi profunzimea acestor luări de cuvânt și, mai mult, autenticitatea. Până una-alta, să ne minunăm de aceste apropieri. Să fim prudenți, aș spune, dar să nu devenim patetici. Nu cred că e cazul. Creștinismul deja cunoaște o diversitate ireconciliabilă dincolo de… nostalgiile papale.
Papa Francisc și carismaticii
P
Cu o floare nu se face primăvară… În mod cert ecumenismul (sănătos) este un imperativ. Totuși episcopul Romei trebuie să facă mai întâi pace cu episcopii ortodocși ceea ce face ca utopia părintelui Francisc să rămână la nivel de utopie deocamdată.
Ceea ce spui face gestul episcopului Romei și mai exotic.
Da, într-adevăr, relațiile ortodoxo-catolice seamănă mai degrabă cu un tratat de neagresiune. Probabil că ambele părți și-ar dori mai mult, doar că propriile provocări sunt mai presante.
Vom trăi și vom vedea!
oricum ptr adevaratii crestini, chiar nu importa ce face Papa si, in general, ecumenismul!
deoarece ecumenismul este TOXIC… iar catolocismul, ca si ortodoxismul este o religie plina de formalism, in ansamblul ei (ansamblele ei)… si aici nu spun ca nu vor fi mantuiti ortodocsi si catolici, dar NU PRIN intermediul religiei lor formale si imbacsite de paganism!
http://www.lastampa.it/2014/07/28/italia/cronache/papa-francesco-di-nuovo-a-caserta-visita-ufficiale-alla-chiesa-evangelica-yBazC6a7n5bzTkIF9F1ztK/pagina.html
Scuzati-mi insistenta de a posta fragmente din media italiana cu Papa Bergoglio si evanghelici (penticostali in acest caz) dar se pare ca nu este ceva utopic cum spunea Adorian ci o realitate pe care o traieste si cred este plin de semnificatie ceea cea spus pastorul Giovanni Traenttino despre comportamentul sau ” Così il pastore evangelico Giovanni Traettino si è rivolto a papa Francesco. «E con questo gesto davvero inatteso ha allargato la porta. Si è voluto sobbarcare addirittura due viaggi a Caserta. Non le è bastato affidare il suo cuore a un documento o a un messaggero. Ha voluto toccarci di persona. Ha mostrato un grande coraggio e libertà e ha consegnato se stesso alla nostra diversità e anche al nostro abbraccio. La gloria dell’umiltà. È sufficiente un po’ di potenza. Ce ne vuole molta»
Foarte frumos mesajul si nu am vrut sa-l deteriorez traducandul.Pentru cine nu intelege italiana sunt atatea programe de tradus chiar on-line
http://www.lastampa.it/2014/07/29/esteri/vatican-insider/it/lamico-evangelico-del-papa-venuto-di-persona-ha-abbattuto-un-muro-mK29yLNRltAc2os5Mvm0fN/pagina.html
Sa auzim numai de bine
Mulțumesc, fr. Vasile.
Interesant punctul de vedere ce-l aduceți în discuție.
Va recomand doua filmulete cu mostre din predicile unui pastor roman din Arizona:
http://rousa.blogspot.com/2014/07/pastorul-petru-lascau-nu-este-usor-sa.html
http://dorinpele.wordpress.com/2014/07/20/experimentul-viabil-de-la-biserica-agape-continua-petru-lascau-nu-este-usor-sa-te-intelegi-cu-sotia-altuia/
God Bless You, all!
Carmen – Laguna Niguel, California
Mulțumesc de recomandare.