O întâlnire previzibilă

O

De la o zi la alta așteptam evenimentul. Intra în firescul lucrurilor ca, mai devreme sau mai târziu, papa Francisc să-l întâlnească pe emeritul papă Benedict XVI. Imaginile vorbesc de la sine, iar ineditul situației fascinează. După cum știm, papii abdică foarte rar, ceea ce face ca o astfel de întâlnire să nu (prea) aibă loc. Or, tocmai această stare de fapt face evenimenul și mai atrăgător.
Nu mă îndoiesc de încărcătura emoțională a întâlnirii. Aș spune că fiecare a fost încercat de emoții egale. Pentru fiecare dintre ei era o situație unică. Tehinc, fiecare dintre cei doi există datorită celuilalt. Nu se știe ce-au discutat, însă ne putem imagina concretețea dialogului. Papa Francisc are privilegiul de a-și putea consulta înaintașul, dar și Benedict XVI are oportunitatea de a-și sfătui succesorul. Se pare că au profitat din plin de această oportunitate.
E foarte posibil să mai asistăm la astfel de vizite. Dacă lucrurile vor sta așa, atunci fostul papă nu va cădea (atât de repede) în uitare. Proeminența papei Francisc nu trebuie să știrbească meritele incontestabile ale precedentului. Din punct de vedere eclezial suntem puși în fața unui tablou rarisim. Să fi papă, dar celalalt încă să nu fi închis ochii. Foarte interesant și provocator!

comentarii

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.