„Nu-i votați pe penticostali!”

N

Afișul alăturat a fost vârât în cutiile poștale ale clujenilor cu puțin timp în urmă. Să-l citim cât mai obiectiv cu putință. În primul rând, conceptul de ortodoxie apare de patru ori. Este cuvântul care se repetă cel mai des. Întâmplător? Nicidecum! Dacă repetiția este mama învățării, atunci mesajele cu iz electoral au prins cel mai bine ideea. Urmează apoi nota beligerantă a apelului. Penticostalismul apare invaziv, combatant, chiar periculos. Ortodoxia ni se înfățișează ca o cetate solemnă dar amenințată. Pericolul pândește la porți, se aud strigăte dincolo de ziduri, neoprotestanții sunt pe picior de atac. Se dau și trei nume: Emil Boc (sic!), Daniel Buda și Alin Tișe. Primul a aflat abia cu acea ocazie că este… penticostal. Oricum, a confiscat municipiul dar nu singur, ci însoțit de ceilalți doi corifei. De fapt, nu e prea clar cine însoțește pe cine și nici care-i durerea de fond.

Să nu fim chițibușari. Mai bine finalizăm mica noastră analiză. Ce ar fi trebuit să înțeleagă votantul clujean? Iată o întrebare cât toată săptămâna. În primul rând, cred eu, ar fi trebuit să înțeleagă dimensiunile războiului. Aici nu e vorba de o bătălie politică, ci de una care angrenează resorturi mult mai intime. Disputa prinde în vârtejul ei convingeri religioase duse până la fanatism. În al doilea rând, ar fi trebuit să priceapă că nu se votează pe criterii de competență (sau de culoare politică), ci pe criterii de apartenență confesională. Și, în fine, ar fi trebuit să-și revizuiască atitudinea față de neortodocși (confesional vorbind). Dacă până în prezent a fost ceva mai concesiv cu neoprotestanții (în speță cu penticostalii), ar trebui să se replieze. Ortodoxia este în pericol acum mai mult ca oricând.

Pentru o desprindere elegantă de subiect, aș spune că ortodocșii de bun simț sunt în primul rând lezați. Teologii ortodocși (sau preoții parohi) pe care-i cunosc și-ar întoarce obrazul de rușine. Ne întâlnim în diferite ipostaze, ne intersectăm și în spațiul virtual, dialogăm civilizat și ne prețuim reciproc. Care om cu discernământ și cu o brumă de cultură teologică ar putea ridica securea unui război fără miză?! Doar cei mistuiți de propriul fanatism (și nu doar ortodox) mai pot crede în asemenea lozinci. E primitiv, degradant și infect. Dar, deasupra tuturor (confesiunilor, ambițiilor, politicilor etc.) veghează un Dumnezeu Atotputernic. El continuă să-și construiască Împărăția în chip nevăzut, pregătind-o pentru Ziua cea Mare. În fața unei asemenea grandori, confesionalismul ieftin și desuet pălește pentru totdeauna. Alegerile vin și trec, dar bătălia interioară contiuă. Acolo, în lupta cu propriile ispite, să reputăm victorie după victorie!

comentarii

 • Si pentru ce sa nu-i voteze pe penticostali ? Chiar daca Emil Boc a primit vreodata Botezul Domnului in biserica penticostala [ desii , sincer, ma cam indoiesc ] el nu mai este cam de multa vreme penticostal….n-am auzit nici o comunitate penticostala dar, niciuna , laudandu-se cu prezenta lui Emil Boc la vreuna , la macar una din adunarile lor de rugaciune , or dupa stiinta mea ….neparticiparea la slujbele Bisericii in afara de cazuri de boala grava a respectivului [ indiferent care penticostala , evanghelica , adventista etc ] este sanctionata cu excluderea din cadrul comunitatii .In America [ SUA evident ] au fost presedinti ce erau crestini practicanti , insa, slujba de ….Presedinte nu i-a impiedicat NICIODATA sa participe la activitatile bisericii in care primisera Botezul Domnului . Adica aia au putut dar Emil Boc….Nu trebuie sa ne gandim daca persoana respectiva este …penticostal sau nu . Trebuie sa ne gandim doar daca vocea sa va fi auzita si mai ales ascultata in cadrul partidului ce-i sustine pentru….candidatura la orice .Parerea mea. Noua pastorul ne-a spus sabatul trecut doar atat :” votati cum va indeamna cugetul si cum va lumineaza Domnul Iisus ” . Ce poate fi mai clar decat asta . Sper sa nu te supar frate in Domnul si chiar sunt curios sa aflu parerea dumitale …si a altor frati .

  • Subscriu în totalitate. Și eu îi îndemn pe enoriași la fel. Să meargă la vot, să uziteze de dreptul acesta civic, dar nu le sugerez cu cine să voteze. Cred că acesta este rolul nostru ca slujitori, iar Biserica este locul ideal să promovăm apolitismul.

 • Laudabil , chiar este de laudat initiativa si indemnurile dumitale .Asa trebuie sa se comporte un copil al Domnului …asa si nu altfel. Datoria civica [ catre cetate si cetatenii ei, trebuie sa fie alaturi de datoria ascultarii de Dumnezeu . De altfel Domnul Hristos spune la un moment dat : ” Dati Cezarului , ce e al Cezarului si lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu „. Una despartita de alta …nu se poate . Deocamdata …suntem traitori pe ACEST PAMANT…pana la IMPARATIA CERURILOR….mai avem destul de indurat ! Domnul sa te binecuvanteze pe dumneata si comunitatea din care faci parte ! Sper sa nu te supere daca te voi mai deranja vreodata, mai ales pe blog .

  • Mă bucur să fim pe aceeași lungime de undă.
   Niciodată nu deranjați, așa că vă aștept cu comentarii oricând simțiți.
   Cele bune.

 • Cat despre Emil Boc, nu stiu daca e sau nu crestin practicant, dar stiu ca daca ar fi fost hot, ar fi stiut toata tara. Iar fratii neoprotestani care intre in politica romaneasca, trebuie sa aleaga: sau sunt fericiti rabdand ca se spun tot felul de vorbe rele si neadevarate despre ei sau sunt asimilati de sistem.

 • Imi place afisul si mesajul. Adevarul este ca penticostali se cam infiltreaza oriunde si dezbina, iar acest lucru nu este bun.

  • Sunt și ei cetățeni ai României, așa că au dreptul să candideze. Desigur, nu să dezbine. Cu asta nici eu nu sunt de acord.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.