Nostalgiile unei întâlniri…

N

Se întâmpla cândva în 2010. Printr-o împrejurare interesantă am devenit realizatorul emisiunii Cuvântul în Obiectiv. S-a dorit o emisiune de dezbatere, cu orientare creștină clară dar nu militantă. Majoritatea invitaților mei au fost evanghelici. Această proporție era dată de faptul că mai toți prietenilor mei sunt evanghelici iar pentru început am ales dialogul cu ei. S-a difuzat la Antena 1 Oradea vreme de aproape un an, cu o frecvență de o dată pe săptămână (sâmbtăta). Am desprins un fragment dintr-un suav dialog ce l-am purtat cu Dorin Rus, realizator de emisiuni la RVE Sibiu, dar și profesor la Colegiul Biblic Est-European. A fost o reală plăcere să-l am alături și să pot construi cu el un dialog pe cât de avizat pe atât de atrăgător.

Muzica este limbajul universal al oamenilor. Nu există domeniu al cunoașterii care să nu se fi folosit de ea, ca să nu mai vorbim de fenomenul în sine. Dezvoltându-se de-a lungul secolelor, muzica a ajuns la o complexitate fulminantă, iar în dimensiunea ei clasică a frizat cu perfecțiunea. Alături de Dorin am reușit să pătrund în tainele sunetului, ale ritmului și ale artitmeticii muzicale, iar apoi să fac legături la care nu m-aș fi gândit. Așa cum veți observa, există un trunchi muzical comun, un nucleu dur al întregului fenomen. Orice nou stil care apare nu este decât o altă variațiune pe aceeași temă.

Pentru că o bună parte a închinării evanghelice apelează la muzică, ea va rămâne un subiect permanent. Mereu vor fi dezbateri asupra stilului și nu numai. Trebuie să fim pregătiți pentru aceste luări de poziție și să dăm dovadă de profesionalism în abordarea subictului. O cunoaștere cât mai amplă asupra întregii deveniri muzicale nu ne poate face decât bine. Lărgindu-ne orizontul vom avea o altă înțelegere asupra multor detalii și vom ști mult mai bine cum să abordăm opiniile diferite.

comentarii

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.