Noile suferințe ale omului modern

N

Dacă vom compara omul secolului XX cu cel al secolului anterior, vom observa o enormă diferență între ei. În timp ce altădată călătorul putea să contemple, de la fereastra trăsurii, lenta defilare a peisajelor, astăzi, șoferul zăvorât în mașină sau călare pe motocicleta pe care accelerează la maximum nu-și mai permite plăcerea de a admira peisajul, pentru că privirea îi este continuu solicitată de noi și noi imagini, succedându-se fără încetare. Desigur, altădată omul ajungea la sfârșitul călătoriei mult mai obosit, dar era doar o oboseală fizică, în timp ce călătorul de azi se confruntă cu o oboseală mintală mult mai greu de suportat decât cea fizică.
E adevărat că acum trăim mai mult. Corpul se apără mai bine de boli, deoarece, datorită progreselor medicinei și descoperirii unor noi medicamente, speranța de viață s-a mărit. În schimb, psihicul nostru a devenit mult mai vulnerabil și, tocmai de aceea, este nevoie să ne luăm toate măsurile de apărare.

(Andrée Roberti,

Cum să devii propriul psihanalist, Trei, București, 2007, p. 17)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.