Momentele zilei: AMIAZA

M

Între început și ajungerea-la-odihnă respiră, pe creasta zilei, o clipă minunată: miezul zilei. Acolo viața nu privește în viitor, căci nu se zorește. Declinul încă nu a început, așa că nu privește nici înapoi spre trecut. Ea stă, dar nu e ostenită, ci plină de întreaga forță a mersului. Se află în pur prezent. Iar privirea îi ajunge până departe și până în adânc.

Cât de bogată e clipa amiezii! În oraș, unde toate lărmueisc și aleargă, nu o simți. Dar ieși afară, umblă prin lanuri de grâu sau prin landa liniștită, vara, când soarele e la zenit și depărtarea arde – cât de adânci devin atunci toate. Rămâi pe loc și timpul se scufundă. Se prea poate atunci să simți cum te privește veșnicia. În orice ceas ne vorbește veșnicia, dar cu amiaza ea e vecină. Acolo timpul așteaptă să se deschidă. Amiaza e prezent pur, plinătate a zilei. 

(Romano GuardiniDespre semnele sacre)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.