Modelând lutul, modelat el însuși de Dumnezeu

M

L-am cunoscut abia ieri și, din păcate, fugitiv. Am făcut cunoștință subînțelegând că știm câte ceva unul despre celălalt. O figură angelică, dar fermă; un glas timbrat, dar catifelat și o strângere de mână care mi-a spus mai mult decât o predică. Despre Daniel Leș este vorba, unul dintre puținii noștri ceramiști de talie internațională. Este un maramureșean legat de glie și de neam, iubitor de tradiție și plin de respect pentru tot ce-i sfânt.
Materialul video ce vi-l ofer a fost difuzat la Reporterii realității. Grație profesionalismului acestei echipe (și sensibilității Melaniei Medeleanu), ni se furnizează informații suficiente despre artist. Coerența acestora, patosul cu care sunt spuse, ne descriu un tablou elocvent. Însă, dincolo de aceste detalii, să reținem că Dan Leș este acum un copil al lui Dumnezeu. Viața lui a fost schimbată. Din omul talentat dar cu sincope morale evidente, iată-l acum un om iertat și gata să ofere o pildă celorlalți.
Nu poate să tacă. Prea mult bine i-a făcut Dumnezeu. Trebuie să împărtășească și cu alții. Și, slavă Domnului, că o face. Eu l-am cunoscut în contextul unei întâlniri sub egida fundației Revers din Baia Mare. Acțiunile aceste fundații sunt abia la început, dar cred că vom auzi mai multe în viitor. Vă asigur că voi reveni cu detalii, mai cu seamă că organizatorii își doresc să avem o formă de colaborare. Revenind, admir devotamentul acestui artist de acum creștin practicant de a-și împărtăși credința. Din câte observ, luările lui de cuvânt au o puritate extraordinară și sunt vindecate de orice confesionalism desuet. Merită să ne entuziasmăm în fața lucrurilor simple și profunde, spuse copleșitor de direct. Dumnezeu să-i călăuzească pașii pe noul drum și să-i binecuvinteze întreaga familie!

comentarii

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.