Mirajul cerului

M

Nu este prea mult cer în poezia românească. Poate nici în ethosul românesc nu prea este… Și totuși, am găsit o poezie mai puțin cunoscută ce descrie acest dor. Este vorba de micul poem Râvnind mereu cerul, scris de Elena Armenescu. Această distinsă doamnă a culturii române (născută în 1948, în jud. Teleorman) stălucește prin ineditul poziției sale sociale. N-a fost niciodată doar poetă. A fost medic ce și-a obținut toate gradele posibile, a scris tratate de pediatrie și a predat medicină multor studenți. A făcut o pasiune pentru actul medical, transformându-l din meșteșug în artă. În tot acest timp, ca o unduire a spiritului, d-na Armenescu a fost o prezență constantă a cenaclurilor literare bucureștene. A scris poezie, a iubit poezia și a visat alături de alți mari oameni ai culturii române. A crezut și dânsa – ca atâția alții la acea vreme – în izbăvirea (rezistența) prin cultură.

Iată o poezie ce descrie una dintre cele mai adânci năzuințe ale sufletului. De observat metafora bine aleasă (a cerboaicei), precum și planurile spațiale bine articulate. O încântare și o meditație în același timp.

Cobor panta sacră a cerboaicei,

Spre rostogolirea râului

Părăsind piscul însingurat

Lăsându-l pradă trăznetului

Fulgerului

Cobor cu gândul întoarcerii

Jinduind, venind mereu după cer

Și crucea păsării vii

Ce-mi puse pecetea zborului

La mari înălțimi.

 

Pe cărarea cerboaicei, în strălucirea spectrală a văzduhului

Vreau să mă întorc

Depărtându-mi brațele

Cruce devenind, îmbrățișare,

Pregătită de înălțare, de zbor…

 

Brațele, mâinile, aripile

Râvnind mereu cerul.

Urc

Într-o cultă chemare.

comentarii

  • Imi place cum scrie aceasta poeta….
    Numai ca, intr-o poezie a ei, „Iubire imparateasca”, ea a spus ceva ce contravine crezului nostru in Sfanta Treime si eternitatea Ei… intr-o strofa, a spus: ”
    -Dar nu sunt singur! Lângă Mine a înmugurit
    O Energie asemănătoare şi infinitul a hăuit
    El Mi-este Fiu ce-a izvorât din Mine-stea
    3Iubire! Iar gândul –ca un Duh,îl străbătea!”
    adica Dumenzeu (Tatal) a spus, la un moment dat, ca langa El „a inmugurit” o Energie asemanatoare… ca si cum, la un moment dat, Fiu a intrat intr-o existenta in vesnicia trecuta… ori „nasterea eterna” sau „generarea eterna” a Fiului nu se refera la o intrare in existenta, ci mai degraba la relatie, relatie foarte intima, stransa si indestructibila intre Tatal si Fiul!

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.