Mici nostalgii muzicale

M

Pentru cei nefamiliarizați cu genul pare destul de exotic. Să vă imaginați însă că părinții și bunicii voștri s-au zidit cu această muzică. Romanță, doină sau muzică populară cu diferite influențe, sunt stiluri ce au purtat versuri creștin-evanghelice. Înaintașii noștri nu s-au dat înapoi în a le transforma în suport pentru a-și exprima credința și, unii, au mers până acolo că au detestat orice alt gen. Această aplecare trebuie înțeleasă – mai ales în mediul penticostal – prin proveniența rurală a credincioșilor. Muzica corală sau de orice alt fel le era inaccesibilă la acea vreme, așa că au ales varianta cea mai digerabilă cu putință.
Melodia ce v-o propun se numește, angajant, Fraților credința noastră s-o păzim și este interpretată de Ioan și Nastasia Ciurdărean. Îndrăgită și motivantă, ea vorbește despre o relație (frățietatea), un concept (credința) și o atitudine (s-o păzim). Cântată cu patos în perioada comunistă, cântarea ajuns foarte cunoscută. Era un fel de angajament pe care-l depuneau frații noștri din nou și din nou.
Acompaniată mai ales de acordeon (instrument sacru în penticostalismul bihorean!), melodia are o dulceață aparte. Ascultată cu atenție ea descrie ethosul românesc în fibra sa intimă. Să vizionăm materialul fără false intransigențe și, pentru unii, cu o profundă nostalgie.

<iframe width=”540″ height=”334″ src=”http://youtubecrestin.com/player/embed_player.php?vid=3859&width=540&height=334&autoplay=no” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.