Mici curiozități (1)

M
  • Cea mai veche tipăritură din colecţiile Bibliotecii Documentare din Zalău este un exemplar din Platynnae et Volaterrani Vitae Pontif[icorum], carte apărută la Veneţia, în 1513 (exceptând incunabulul).
  • Cele mai vechi reliefuri în piatră din judeţul Sălaj sunt cele de pe pietrele funerare din epoca romană de la Porolissum.
  • Cea mai veche pictură păstrată până acum în judeţul Sălaj datează de la sfârşitul secolului al XV-lea, şi se află pe peretele sudic al bisericii reformate din localitatea Nuşfalău.
  • Cea mai veche fortificaţie, datată în neolitic (4800-4500 îen), constituită din două şanţuri concentrice, a fost descoperită la Zalău.
  • Cele mai vechi piese de plastică mică descoperite în judeţul Sălaj au peste 4000 de ani, din epoca neoliticului, şi sunt idoli mici, reprezintând oameni şi animale.
  • Cea mai veche biserică de lemn din România, datată 1401-1403 se află la Putna, Suceava.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.