Mein Kampf și primarul

M

primarulCine a zis că nazismul a murit?! În comuna clujeană Florești, el trăiește într-o formă domestică și tăcută în preferințele primarului Horia Șulea. Membru al Partidului Național Liberal, om cu o brumă de cultură (dovedită de celelalte preferințe), edilul declară că Mein Kampf – scrisă de Adolf Hitler – este una dintre cărțile lui „de suflet”. Așa declara, cu nonșalanță, pe propria pagina de Facebook, într-o epocă în care nazismul este condamnat la scară mondială.

Desigur că omul este, în principiu, liber să împărtășească orice extremă. Lectura este, în definitiv, ceva intim, ceva care definește căutările și nivelul cititorului. Dar de aici și până la a ieși cu ele în spațiul virtual (adică public), mi se pare deja un salt periculos. Vrând-nevrând, opțiunile sale livrești implică și imaginea localității pe care o diriguiește. Ce să mai spunem că unii, într-o ignoranță totală, s-ar putea să-l felicite. Mâine-poimâine aflăm despre un alt erou al Ardealului, un fel de non-conformist care uimește în dreapta și-n stânga.

Cu toate acestea, derapajul nu face altceva decât să coloreze spațiul nostru mioritic. E ca și cum nu se întâmplă deja destule – mai ales în prag de alegeri. Un primar cvasi-anonim se dă și el în spectacol, punându-și la suflet texte care au răscolit Europa cu câteva decenii în urmă. Dar la câte se întâmplă pe la noi, aproape că îți vine să vezi în acest gest ceva benign și nostim. Poate și din cauză că acolo unde anomaliile se țin lanț… nici extremismele nu mai sperie pe nimeni.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.