Marea înfrângere

M

Cumpăr cu regularitate revista Historia. Cu mici excepții, găsesc în ea articole scrise cu profesionalism, pe teme variate și într-o manieră atrăgătoare. Numărul din noiembrie anul trecut aloca un spațiu generos unei drame naționale intense: Bătătlia de la Stalingrad. Cu fotografii-document și comentarii avizate, ne era adusă sub ochi cea mai cumplită zi pe care a trăit-o armata noastră. Pierderi de vieți omenești cu miile, iar de aici o înlănțuire de suferințe și vise frânte.
Al Doilea Război Mondial a fost o încercare în care ne-am dat examenul, ca nație. Prezenți pe ambele fronturi, felul în care ne-am comportat poate face obiectul unui studiu în sine. Nu o vom face aici și acum, ci ne vom mărgini la a recomanda un material video. L-am găsit întâmplător pe youtube și mi-a plăcut. Conținând imagini inedite și o coerență impecabilă, materialul redă mulțumitor evenimentul. Stalingradul este o neagră amintire care, reprivind-o, ar trebui să ne facă mai înțelepți. Să lăsăm ca lecțiile trecutului să lucreze!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.