Pe 17 decembrie 1989 se striga: Azi în toată țara, mâine-n toată țara! Și chiar așa a fost. Valul protestelor s-a împânzit în toată România, începând cu orașele mai mari – îndeobște reședințele de județ. Clujul, Aradul, Brașovul, Sibiul, Bucureștiul și altele au intrat în însângerata luptă. Victimele Revoluției s-au înmulțit, iar haosul total făcea situația greu controlabilă.
Pe 18 decebrie, la ora 8.15, Nicolae Ceaușescu îi convoacă la reședința sa din strada Primăverii pe oamenii cheie a conducerii de stat. Îi întâlnește pe rând pe următorii: generalul Marin Neagoe, șeful Direcției a V-a de securitate și gardă; generalul Vasile Milea, ministrul apărării; Tudor Postelnicu, ministru de interne și generalul Iulian Vlad, șeful DSS și persoana cu care Ceaușescu a avut ultimele consultări. Aceste întâlniri de taină au înăsprit atitudinea față de manifestanți, aparatul comunist continuând să opună o rezistență acerbă.
În acest timp, centrul Timișoarei era păzit de soldați și agenți de Securitate în haine civile. Primarul Moț a cerut o adunare a partidului la Univeritate cu scopul de a condamna vandalismul acelor zile. Acțiunea mizerabilă a primarului a fost poate ultima verigă locală a rezistenței comuniste. Dar personajul s-a luat chiar mai în serios: a decretat legea marțială, interzicând populației să circule în grupuri mai mari de două persoane. În acest context, 30 de tineri au intrat în Catedrala Ortodoxă și au început să cânte Deșteaptă-te române! După cum știm, cântecul fusese interzis în 1947, iar comunismul a avut grijă să-l declare antinațional și periculos. Acești tineri provocau într-un fel furia autorităților, care n-a întârziat să irupă. S-a tras nemilos în grupul de manifestanți, unii au fost omorâți, alți răniți grav iar alții, ca prin minune, au scăpat cu viață.
În seara aceleiași zile, 18 decembrie 1989, cele 43 de cadavre ale menifestanților împușcați au fost luați de la morga Spitalului Județean din Timișoara și duse la București. Se încerca ștergerea urmelor represiunii. Cadavrele vor fi incinerate la crematoriul Cenușa din Capitală. Cenușa rezultată a fost deversată într-o gură de canal aflată pe raza localității Popești-Leordeni (Ilfov). În felul acesta s-a sfârșit a doua zi a Revoluției Române, o zi în care Partidul Comunist era încă pe poziție. Au fost ceasuri de groază, de suferință și moarte…