„Mă rog și citesc. Sunt bine!”

M

Iată esența unui interviu acordat recent de Joseph Ratzinger, actualul papă emerit Benedict XVI. În urma unor zvonuri privind starea lui de sătătate, acete precizări vin să liniștească apele. Pe de altă parte să nu uităm că Ratzinger are deja o vârstă apreciabilă. Orice și oricând se poate întâmpla, biologic vorbind.

E demn însă de observat tihna lui Ratzinger. În postura de simplu călugăr, el se roagă și citește, își antrenează sufletul. Degrevat de responsabilități ecleziale, aproape de final de drum, Ratzinger se dedică acum contemplației. Există, se pare, o vârstă predilectă a solitudinii. E mare lucru s-o găsești, să ai sănătate și s-o exploatezi la maxim.

Poate că această descriere se vede și mai bine prin contrast cu ocupatul papă Francisc. La o distanță de doar câteva sute de metri, unul este în plină vitta activa, în vreme ce altul savurează vitta contemplativa. Vaticanul ne oferă un spectacol dublu și complementar. Un papă adâncit în rugăciune și un altul adâncit în treburile Bisericii. Unul care vorbește puțin, altul care trebuie să țină discrursuri, să emită enciclice. Trăim, așadar, o perioadă specială, o ipostază rar întâlnită în spațiul catolic. Și morala: Dacă te rogi și citești… deja ești bine! Un bine care derivă din două lucruri esențiale pentru cine își face timp și le prinde sensurile!

comentarii

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.