Ieri (7 octombrie) s-au desemnat câștigătorii Premiului Nobel pentru Fizică. Da, la plural de data asta. Este vorba de japonezii Isamu Akasaki și Hiroshi Amano, împreună cu americanul Shuji Nakamura. Ce-i leagă pe aceștia trei (în afara originii din Orientul Îndepărtat)? Este vorba de inventarea LED-urilor albastre care ajută la economisirea de energie. Ceea ce pentru noi a devenit deja banal (comercial mă refer), abia acum își primește recunoașterea binemeritată. Academia Nobel consideră că aceasta ar urma să fie sursa de lumină a secolului XXI, așa cum lumina incandescentă a „luminat” secolul XX.
Potrivit studiilor de specialitate, noua sursă de lumină este mai strălucitoare, mai curată și durează mai mult decât precedentele surse și ar urma să economisească energie, dar și să îmbunătățească viața a milioane de oameni din toată lumea. Premiul de 1,1 milioane de dolari va fi împărțit la trei, frățește am spune. Chiar și această idee mi se pare grozavă. Să nu iei tu singur laurii, ci să înveți să împarți cu ceilalți deopotrivă cu tine. Un exercițiu și o lecție de respect când e vorba să savurezi cel mai râvnit premiu din lume.
Dacă cei trei savanți s-au mișcat bine cu lumina aceasta, fizică. Mai rămâne să vedem cum ne mișcăm noi cu cealaltă, a mărturiei creștine. Cetăți așezate pe munții acestei lumi, să fim vizibili și să facem realitatea vizibilă așa cum se cuvine. Suntem chemați să răspândim lumina lui Hristos la fel de strălucitor și curat cum o fac LED-urile pentru ochii noștri. Dacă vom face asta, ne vom bucura de premiul cel mare, al chemării cerești. E premiul care se va da tuturor celor ce vor rămâne fermi și relevanți. Să ne ajute Dumnezeu!