Lamentația la români

L

Recenta înfrângere a Simonei Halep m-a dus cu gândul la un specific național. Cu toate că și-a depășit întraega performanță de până acum, Simona a capitulat în fața italiencei Flavia Pannetta, jucătoare ce s-a dovedit mult mai tehnică și mai rezistentă. Până aici avem de-a face cu un fapt sportiv. Acum însă, tiptil, se strecoară elementul românesc.

În loc să recunoaștem că drumul Simonei s-a încheiat în acest turneu, în loc să-i apreciem meritele incontestabile și poziția confortabilă ce-o are în clasamentul mondial, ne-am apucat să dăm vina pe… ploaie. După cum știm, partida a fost întreruptă mai bine de patru ore, timp în care Simona și-ar fi ieșit din mână și, fatalmente, nu a mai putut să-și revină. Nu s-a mai putut concentra din cauza acestui incident nedorit, n-a mai putut fi ea însăși.

Și iată cum, dintr-o analiză în alta, aflăm că tenismena română este meteodependentă. O deprimă ploaia într-atât încât nu mai poate face performanță. (Să nu uităm că și adversara ei a avut parte de același tratament) Ca mai tot timpul în istorie, nici natura nu ține cu noi. Cotropiți de dușmani mult mai numeroși, natura dezlănțuită a completat și ea – în mod nefericit – decorul. Mereu am fost gata să dăm vina pe cineva, iar când o calamitate ne-a ieșit în cale nu am pregetat s-o facem cu îndârjire.

Toate ne-au stat nouă în cale. Așezarea geografică ne-a fost nefavorabilă, vecinii potrivnici, nenorocirile ne-au invadat. Din toată această ecuație a istoriei numai noi nu suntem vinovați. Cosmosul a complotat adesea împotriva acestei țărișoare, iar românii obijduiți au trebuit să răzbească prin toate.

Nu dragii mei, Simona Halep n-a fost victima unui zeu invizibil ce-a pornit ploaia. Ea a pierdut pentru că asa e-n tenis. Nu puteau câștiga amândouă concurentele, așa că a căștigat cea mai bună. Sigur că ne pare rău pentru românca noastră. Am fi vrut să meargă (și) mai departe. Dar competiția a fost, de astă dată, prea dură. Oare când ne vom schimba optica și vom abandona această lamentație gratuită?! Oare când ne vom recunoaște neajunsurile pentru a putea merge, cu adevărat, înainte?! Poate generația ce vine după noi va avea o altfel de abordare asupra realității. Poate…

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.